baby boom?

Temat przeniesiony do archwium.
241-270 z 1785
Kiepsko mi idzie to delektowanie sie polskim jedzonkiem. Od 5 dni jem tylko barszcz czerwony. Zmieniam tylko dodatki:))) Cos nie mama apetytu. Za to strasznie mnie ciagnie do zywca z sokiem malinowym!
Mam pytanko: od dwoch miesiecy biore tabletki Zymafluor(sodio fluororo-fluorek sodu?). Zapisal mi ginekolog na moje i dzidziusia zeby. Tez to bierzecie? Bylam spokojna, dopoki nie spytalam mojego polskiego stomatologa co o tym mysli, no i on sie zdziwil... Ginekolog jest ginekologiem, stomatolog stomatologiem, ale juz sama nie wiem, ktorego sluchac:(
Ciao Melatrata, Sara ma sie znakomicie, ja zreszta tez. Juz za pare dni "wchodze" w 8 miesiac:-)
Co do tabletek, o ktorych piszesz nigdy nic nie slaszalam. Mnie na poczatku ciazy lekarz przypisal tylko femibion (zestaw witamin z kwasem foliowym), no i w Polsce znalazlam jego odpowiednik jako PRENATAL i tylko to biore.
Zastanawia mnie po co twoj ginekolog przypisal ci Zymafluor skoro:

"Ciąża i karmienie piersią:
Stosowanie preparatu Zymafluor® podczas ciąży i karmienia piersią nie jest konieczne, ponieważ nie przynosi wyraźnej redukcji próchnicy zębów u dziecka (łożysko stanowi barierę dla jonu fluorkowego)."
czesc dziewczyny!
ja juz za tydzien wchodze w 7 miesiac::))yuppi!! czuje sie bardzo dobrze. jesli chodzi o latanie samolotami to ja bede wracac za 12 dni czyli juz w 7 miesiacu... musze ,innego wyboru nie mam. ale to juz ostatnia podroz w czasie ciazy.nasza malutka chyba lubi latac bo jest bardzo spokojna.Bedzie miala na imie Amanda!!
jesli chodzi o leki to ja biore feminatal(to cos takiego jak prenatal) i dodatkowo 2 razy dziennie magnez(przepisuja wszystkim ciezaroweczka)
a jesli chodzi z ta kontrolo to faktycznie masz racje maletrata! jak bede wracac to powiem ze chce kontrole osobista i tyle.
pozdrawiam
marta
witamy nowa przyszla mame wsrod nas.a ktory to miesiac?? poczatki??
No wlasnie Marta wyjela mi to z ust:))))
Aaasik, napisz cos wiecej, ktory miesiac, jak idzie itd...
Paola3, tez nic nie pisze:(

Amanda, super! U mnie Franus lub Julka(tak jak Wisienki), mysle, ze przy nastepnej wizycie sie wyjasni:))) Ja weszlam w 4 miesiac:)))

Dzieki Bocco, jestes wielka!!! Swoja droga zauwazylam, ze to Ty poprosilas Kasie z Milanu o pomoc dla Aaasik! Jestes naprawde Wielka!

Odnosnie tabletek to je tez biore witaminki Gynefam gravidanza, ten fluor o ktorym pisalam i jeszcze dufaston(2xdziennie, tylko nie pamietam poco)

Szkoda, ze Wisienka nie pisze....
Z pewnoscia nasza swiezo upieczona mama Wisienka ma teraz sporo zajec na glowie.
A co do tabletek dufaston to tez je bralam na samym poczatku ciazy, na podtrzymanie ciazy. Przypisal mi je lekarz w Polsce. Bralam je jakis miesiac badz dwa, ale po powrocie do Niemiec lekarz odraz kazal mi je odstawic.
Opinie na temat tych tabletek sa strasznie podzielone, zerknij w google.
A moze Zymafluor redukuje chociaz prochnice u mam? Byloby fajnie:)) Jesli nie to po jaka cholere go biore:))???
Bocco, to teraz mam dola:(((
maletrata ten duphaston bierze tez moja przyjaciolka. to jest lek na ogolne podtrzymanie ciazy(ale nic sie nie martw bo biora go wszystkie te kobiety ktore mialy jakies problemy w poczatkowych miesiacach)z tego co widze po mojej przyjaciolce to nie kazali jej tego leku odkladac. to chyba tak na wszelki wypadek.
co do tego drugiego leku to nie mam pojecia... zapytaj lepiej lekarza niech ci wyjasni!!
pozdrawiam
marta
Malwuniu 123!
Poszperam w necie i znajde jej nazwisko.
Dzieki, dzieki, dzieki po tysiackroc!!!!

Ja jestem na samym pocztaku drogi. Troche sie boje bo duzo podrozuje i przeraza mnie fakt zmiany lekarza (chwilowo jetem we Francji a w kwietniu a moze szybciej bede w Mediolanie). W ogole przeraza mnie moje odkrycie. Test zrobilam niedawno...

A jak juz jestesmy przy lekach. To co powinnam brac oprocz kwasu foliowego?

^^^pozdrowienia, As
Dziekuje Wam wszystkim dziewczyny! Ja musze sie oswoic jeszcze troche...
Nie martw sie Aasiak ja tez sporo podrozowalam: Polska -Niemcy i wszystko jest w porzadku. Tez musialam zmienic lekarza i to 3 razy, wiec glowa do gory.
Co do lekow, to faktycznie kwas foliowy zalecaja wszyscy lekarze, no i moze witaminy wspomniane juz wczesniej przez nas.
aaasik ja juz znalazlam:
Consultorio Centro Problemi Donna
via S. Pellico, 6 - Milano
tel [tel]
Przy samym Duomo, za wizyte placisz 35 euro (normalnie wizyta kosztuje od 60 euro wzwyz)
Przyjmuje tylko w poniedzialki a dottoressa sie nazywa Paola Maggioni
Powodzenia
aaasik:
http://www.villacimarosa.it/medici/paola-maggioni.html

:)
Malwa, Magia dzieki za szczegolowe namiary!!!
A Bocconcino dziekuje bardzo za pocieszenie!!!
Z tego co jest napisane na stronce to wyglada na lekarka-profesjonalistke z doswiadczeniem. Jeszcze raz dzieki i wielkie buziaki przesylam.
Jestem na kwasie foliowym od 3 dni ;)
A tak z ciekawosci powiedzcie czy tez Wam sie ciagle chcialo spac na poczatku ciazy?
Dzieki Marta:) To moze ja rzeczywiscie mam ciaze zagrozona??? Buuu. Musze jeszcze raz wszystko sprawdzic.
Aaasik, glowa do gory. Wszystko na pewno sie ulozy. Badz dobrej mysli. Ja jeszcze do zeszlego tygodnia spalam po 15-16 godzin na dobe, teraz juz wrocilam do normy. Ja jak sie dowiedzialam o ciazy to mialam ciezka depresje, a lekarce przez 5 min. wmawialam, ze to nie mozliwe:)) No a jednak:)))
magia nawet nie wiedzialam ze ona taka dobra jest (ta pani ginekolog), nawet jej nie rozpoznalam - trasznie teraz schudla ;-) Z tego wynika ze ona ma swoj gabinet prywatny w innym miejscu a w tym Consulatorio to tylko w poniedzialki przyjmuje. I pewnie dlatego tak malo sie placi, hmm.
to moze przyszle mamy mi pomoga! jak sie mowi po polsku glucosate, to jest woda z cukrem podawana noworodkom.czy ma to jakas specyficzna nazwe czy tak po prostu woda z cukrem?
*woda z glukoza
dziekuje bardzo
ja nawet nigdy w milano nie bylam :) (bede:)) wiec i z wizyty ginekologicznej tam nie korzystalam, ale przejrzalam co jest napisane o tej pani ginekolog i wkleilam wam link.
jezeli ktoras z was by potrzebowala poleconego doskonalego ginekologa, ale w Warszawie, bo np w wawie bywa i chce miec tu takiego lekarza- dajcie znac.
ja w koncu trafilam na lekarza, o ktorym myslalam, ze taki nie istnieje! :)

wlasnie.. tak a propo's zaskoczenia.. Wasze dzieciatka byly planowane wlasnie n a ten konkretny czas, czy zadecydowaly za Was, ze chcialyby pojawic sie juz na swiecie i was o zdanie pytac nie beda:).
Jak zareagowalyscie na pierwsza infromacje o ciazy?
Ja chcialam ale nie myslalam ze wydzie tak szybko...... :)
witajce!!
maletrata ten dufaston jest podawany jak juz nawet jest ok. moja kolezanka miala problemy na poczatku(jakies bole brzucha ,uplawy itd)i dali jej ten lek. Przeczytaj to co napisala bocconcino na ten temat.jakby cos bylo z twoja ciaza nie tak to myslisz ze lekarz by cie do polski poscil??? na bank nie!! wiec spij spokojnie!
ja tak jak assik chcialam ale nie wiedzialam ze to sie tak szybko potoczy:))
ja tez bardzo duzo podrozowalam i jezdzilam to tu to tam. jesli z ciaza jest wszystko ok to nie ma przeciwskazan (bo to nie choroba). do prawie 6 miesiaca jeszcze pracowalam teraz juz jestem na L4 i juz za kilka dni czeka mnie powrot do wloch a przedtym jeszcze ostatnia sesja w Polsce!... grunt to myslec pozytywnie:))))
a i mnie czeka sesja... bleh
no, wlasciwie ciaza to nie choroba, ale stan mega kosmicznie inny!:) i wydaje sie, ze boli...;)
a co do pytania assik czy sie spac chcialo na poczatku to mi straszliwie.. oprocz tego to sie skoncentrowac na niczym nie moglam.ale to zalezy bo roznie ludzie reaguja::)))
Spalam o nienormalnych godzinach np. o 12h zasypialam jakby byla co najmniej 23h. Na dodatek pochlanialam wszystko. Wiec moj dzien wygladal tak, ze albo spalam albo jadlam. Teraz juz troche lepiej ze spaniem...
Bolal mnie brzuch. Zreszta jeszcze od czas do czasu cos mnie skreca...ale to chyba nic strrasznego???
Na poczatku ciazy to roznie bywa. jak masz jakies bole to lepiej zawsze powiedziec o tym lekarzowi. Ja mialam bole brzucha ale okazalo sie ze to tylko bylo przemeczenie::)))
Czesc Dziewczyny:))))
Oderwalam sie na momencik od nauki:)
Bole brzucha na poczatku ciazy, czesto wystepuja. Ja na przyklad mialam tak silne, ze spac nie moglam (mialam je miedzy 5-6 tygodniem ciazy). Lekarz mi wytlumaczyl, ze sa one efektem ukladania sie macicy do wlasciwej pozycji, zwlaszcza gdy przyszla mama ma tylozgiecie macicy (ja mam).
To wracam do ksiazek:((
A co u Was????
U mnie bylo dokladnie jak u Martinduli, raz tylko mialam bole brzucha (a raczej podbrzusza) po baaardzo dlugim spacerze i nie moglam spokojnie spac, a tak to nigdy wiecej.
Swoja droga, ja bylam tak zakrecona, ze dopiero po 8 tygodniach poszlam do ginekologa i ten mi powiedzial, ze jestem w ciazy:-) To bylo dla mnie super zaskoczenie:-)
Temat przeniesiony do archwium.
241-270 z 1785

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia