baby boom?

Temat przeniesiony do archwium.
571-600 z 1785
czesc wszystkim! ja jak narazie to latam z jednego kursu na drugi.wlasciwie kazdego dnia mam jakies zajecia(kurs na basenie plus kurs przedporodowy).my na szczescie nie musimy wiele kupowac bo mamy pomoc w siostrze lorenzo. mamy od niej wszystko!! maletrata a moze lepiej jak zrobicie sobie Lista della nascita .wiem ze robia to w io bimbo (w ten sposob jak sie urodzi franus to znajomi i rodzinka ci zrobi prezenty ) Jak ja bym musiala kupowac tyle rzeczy to bym na bank ta liste zrobila!! zastanow sie!! aaaaa jesli chodzi o kino to slyszalam ze niektore dzieci znosza to dosc ciezko.jednak polozna na kursie nam mowila ze jak dziecko sie rusza to znak ze czuje sie dobrze. wszystkie ruchy to znak ze wszystko ok. a ja myslalam na odwrot.jak mnie kopala to zmienialam pozycje na drugi bok bo myslalam ze jej nie wygodnie. a jednak sie mylilam!!
bocconcino napisz co u ciebie !!!!!
jutro ide na Usg (numer3) do szpitala mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze.
dziewczyny ale straszna pogoda. mi sie ciagle chce spac!! koszmar!
maletrata kiedy sie bronisz? jedziesz jeszcze do polski przed porodem?
mam pytanko. ile trzeba czekac na slub cywilny. bo my wkoncu sie wybieramy do Urzedu.ile czasu czekalyscie?
pozdrawiam was mamuski.
ps. ja nie mam pojecia ile butelek jest potrzebnych. szzcerze to mam nadzieje ze bede miec pokarm.
ciao dziewczyny, u mnie wszystko ok. Termin porodu zbliza sie juz malutkimi kroczkami, pozdrowionka
Czesc Mamusie:)
U mnie z tymi zakupami nie jest tak tragicznie. Poniewaz Franus bedzie pierwszym dzidziusiem tak z mojej jak i z meza strony, wiec wszyscy pomagaja. Lozeczko kupil szwagier, materacyk tesciowa. Teraz trwa wojna kto kupi zestawy poscieli z ochraniaczami(tymi po bokach lozecza). Chetnych jest kilku i zaczelam robic przetargi, kto mi zaproponuje ladniejsze zestawy, wygrywa i ma pozwolenie na kupno:))). Powoli konczy mi sie lista rzeczy ktore potrzebuje, a rodzinka sie rozkreca:))). Z tym io bimbo nie jest zly pomysl, natomiast problem polega na tym, ze szukam po wszystkich mozliwych sklepach i na wszystkich mozliwych portalach aukcyjnych. Nie mam juz pomyslu co moglabym kupic w io bimbo, bo wyboru najlepszego nie maja (przynajmniej tu).
Wciaz zastanawiam sie co z tymi butelkami. Wszystkie mamy naokolo dopajaja dzieci: woda, rumiankiem. Ja natomiast znalazlam gdzies artykul, ze jest to zbedne, bo dzidzius z mlekiem dostaje wystarczajaca ilosc plynow. Co o tym myslicie? Tez zakladam, ze bede miec pokarm, ale moze kupic jedna butelke mala i jedna duza?
Egzamin magisterski prawdopodobnie za dwa tygodnie. Jutro bede wszystko wiedziala, gdyz prace sprawdza jeszcze promotor, a jego tempo nie nalezy do najszybszych. Z sekreteriatem juz zalatwilam, nie robia zadnych problemow. Sa w stanie zalatwic papierologie bardzo szybko. W sobote juz lece do Polski:))
Buzki:))))
Melatrata, szczerze mowiac nie bardzo rozumiem dlazcego chcesz kupowac buteleczki, skoro 2 badz wiecej powinny byc wraz ze stylizatorem, ktory kupilas. Tak jest przenyjmniej u mnie.
Jesli chodzi o inne rzeczy, ktore moze wam sprezentowac rodzinka, to moge jeszcze polecic:
1. lezaczek/nosidelko
http://www.allegro.pl/item175529727_lezaczek_chicco_najlepsza_cena_na_allegro_super.html
moja kolezanka stwierdzila nawet, ze to jedna z wazniejszych rzeczy. Bardzo wazne jest to, aby bylo ono regulowane

inna rzecz to:
2.
http://cgi.ebay.de/Stillkissen-Qualitaetsklassiker-von-Theraline-190-cm-NEU_W0QQitemZ28[tel]QQcategoryZ23592QQrdZ1QQcmdZViewItem

Jak zacznie chodzic na kurs do szkoly rodzenia, bedziesz miala mozliwosc zobaczenia tych poduszek na zywo. Ja jeszcze sie waham, co do ich kupna, ale ponoc sa bardzo praktyczne. Moza je nawet klasc do lozeczka, dzidziusiowi za pleckami

3. moskitiera do lozeczka (ja musze ja jeszcze dokupic)

Ostatnio (jak narazie) propozycja z mojej strony to: zabawka/pozytywka-do zawieszenia do wozka
*sorki za bledy i pozjadane litery
Nie mam ze sterylizatorem zadnej butelki:(((
Dzieki Bocco za rady:
-lezaczek- kurcze sama nie wiem, bede miala jeden i mam jeszcze nosidelko z wozka. Wiele mam uzywa wlasnie tych nosidelek jako lezaczkow. Juz nawet myslalam o chustawce:))))
-poducha-Boze jaka wielka:))) Bocco, a po co cos takiego?
-moskitiera-tez sie zastanawiam. Z drugiej strony, my zawsze uzywamy tych z apteki elektrycznych odstraszaczy do komarow, chocby ze wzgledu na psa (lesmanie przenosza komary). Musze sprawdzic, czy te odstraszacze sa tez dobre dla niemowlat. Do wozka na bank kupuje, ale z lozeczkiem to sie zastanawiam
-karuzelka-juz wybralam:)))
Chce wiecej propozycji:)))
Bocco, widze ze Ty tez maniaczka internetu:))))
Mela, jesli chodzi o lezaczek/nosidelko to uwazam, iz jest ono duzo bardziej praktyczne niz zwykle nosidelko z wozka.
1. mozesz go wszedzie postawic, np. w kuchni gdy gotujesz
2. jak dzidzia zacznie plakac, wystarczy, ze troche ja pokolyszesz i wszystko bedzie ok
Nie sadze, zeby az takie wygody byly przy tym nosidelku z wozka, ale to tylko moje osobiste zdanie. Wiem, ze sie sprawdzalo jak bylam aupair we Wloszech

Jesli chodzi o ta poduche, to est ona wielofunkcyjna:
1. mozesz karmic na niej dzidzie
2. dzidzia moze na niej spac
3. mozesz ja podkladac np. pod plecki maluszkowi, tak nam radzila polozna
4. mozesz uzywac jej sama do spania, jest bardzo wygodna

Do wozka chodzilo mi raczej o zwykla pozytywke pociagana za sznurek,ktora bez problemu bedziesz mogla przekladac z jednego wozka do drugiego

>Bocco, widze ze Ty tez maniaczka internetu:))))-zgadza sie. Po co mam przeplacac za niektore rzeczy, skoro to samo moge dostac np. na eBay'u za wiele nizsza cene
Dzieki Bocco:))). Zasypalas mnie odpowiedziami:)))
Musze sie jeszcze pozastanawiac.
A ktora pozytywke masz na mysli?
czesc przyszle mamy :-)

w zakupowym szalenstwie nie chce przeszkadzac :), mam natomiast prosbe do Bocco.
znasz niemiecki Bocco- czy mozesz mi napisac jak w tym jezyku bedzie:

-akcesoria jubilerskie
-kolczyki
-zawieszki/ bigle (mam na mysli takie zawieszki, dzieki ktorym kolczyk trzyma sie w uchu:) )
-bizuteria recznie robiona.

Mam nadzieje, ze nie sprawi ci to klopotu.

Serdeczne pozdrowienia dla Franków, Sar, Leatizi i innych brzadacow :)
>-akcesoria jubilerskie-(der/das)Juwelierzubehör
>-kolczyki- die Ohrringe
>-bizuteria recznie robiona-handgemachter/handgefertigter Schmuck

>-zawieszki/ bigle (mam na mysli takie zawieszki, dzieki ktorym kolczyk
>trzyma sie w uchu:) ) nie mam zielonego pojecia, moze to jakies Ohrringgehängen. Szczerze mowiac, to nie wiedzialam nawet jak to sie nazywa po polsku
*Juwelierzubehör
*handgemachter/handgefertigter Schmuck
Bocco- bardzo mi pomoglas. Serdecznie dziekuje!
:-)
czesc wszystkim!
wlasnie wrocilam z kursu. dzis dali nam liste co trzeba zabrac do szpitala.
lista wg poloznej w Prato jest nastepujaca:
-koszula do porodu (krotki rekawek ,najlepiej T-shirt),skarpetki,pantofle byle nie z materialu, szlafrok,3 lub 2 koszule nocne rozpinane z przodu, majteczki (tutaj sie one nazywaja mutande di rete(chyba) i kupuje sie je w aptece) sa ponoc najlepsze. 2-3 staniki do karmienia najlepiej bawelniane(zalecaja tez zwykle staniki takie sportowe bo mowia ze w szpitalu karmi sie sciagajac calkowicie stanik) ,podkladki pod stanik (wazna sprawa zeby w srodku nie bylo plastiku bo tak sie zdarza),miod(w czasie travaglio jak sie jest glodnym to najlepiej sie posilic miodem albo czekolada),wanienke aby sobie podlozyc pod 'bide'dla zachowania higieny,mydlo marsiglia (ponoc najlepiej lagodzi rany i powinno sie tym myc czesci intymne),oczywiscie kosmetyczke . podpaski i rezcniki daja na miejscu. dla dziecka nalezy zabrac... 3 body,3 pary skarpetek, 3 sztuki typu pajacyki czy co tam chcecie, recznik... to by bylo na tyle. ta polozna co ma z nami kurs jest konkretna wiec mysle ze to wyczerpujaca lista.same ocencie.. nie wiem bocco jak jest w Niemczech ale we Wloszech ponoc ta lista wyglada mniej wiecej w ten sposob.
pozdrawiam
papap
Marcia,
A po co ta wanienka i podkladki pod stanik?
Kurde, zdurnialam...
Magia, dzieki za pozdrowienia:)
Franki pozdrawiaja tez Ciebie:))
Co slychac???
Ciao Martinaduli,
w Niemczech sytuacja wyglada zdecydowanie lepiej. Przede wszystkim nie daja ci zadnej listy, poniewaz:
-ubranka dla dzidzi na czas pobyt w szpitalu dostajesz na miejscu, potrzebny jest ci tylko 1 komplecik na wyjscie. Pieluszki i cala reszte tez ci daja
- podpaski, majtki z siateczki jednorazowe dostajesz w szpitalu. Na wyjscie dostajesz nawet 2-3 pary takich majtek. (moja polozna powiedziala, aby kupic zwykle najzwyklejsze podpaski na pozniej z trzema kropelkami, w zadnym badz razie always, bo duzo dziewczyn, ma po tym grzybice)
- szlafroku nie kaza tu brac, bo w koncu ciaza to nie choroba z czym sie zreszta w pelni zgadzam. Moja polozna odradzala tez, by brac swoje ulubione koszulki, bo szkoda, najlepiej "ukrasc" mezowi 2-3 sztuki;-)
- wkladki do karmienia najlepiej kupic takie, ktore mozna przykleic do biustonosza (dobre sa firmy Babylove-tylko nie wiem czy u was jest ta firma)
Melatrata, te wkladki sa po to, by nie pobrudzic sobie mlekiem koszulki. Czasami sie zdarza, ze mleko "psiknie" ci niespodziewanie z piersi ;-)
oj, przy moim rozmiarze nie sadze zeby mi az psikalo:)))))), ale kto to wie?
To trzeba bylo od razu pisac, ze chodzi o wklady laktacyjne:)))
Oj,niedobre, niedobre
Ale z ta wanienka, to zachodze w glowe i nic nie kumam. To bidetu nie mozna uzywac? Oswieccie, prosze..
matko, jednak porod oprocz wysilku fizycznego, to niezle przedsiewziecie!
to ja 3mam za was kciuki.
Czesc Magia:)
Co u Ciebie?
Ja juz jutro w Polsce:)). I kurcze nie mam pojecia co wziasc ze soba. Podobno teraz zimno, a potem ma byc cieplo.

Dziewczyny: fajna kurtka dla dziewczynki
http://www.allegro.pl/item178583044_okazja_sliczna_wiosennakurteczka_ecru_r_68.html
Ja juz mam ladniejsza kurteczke, rozowiutka z myszka:-)
czesc mela,
faktycznie listopadowo i mokro w polsce. od niedzieli ma sie juz rozpogodzic /ok 14 st/ i zima ma juz nie wrocic. mysle, ze puchowej kurtki nie musisz brac :-).
ale pogoda denna- od razu cisnienie spada i bez red bulla jestem niezywa!
Bocco, a to:
http://www.allegro.pl/item178601581_pappa_ciccia_cudowna_na_chrzest_rozm_3mc.html
Ja chce miec dziewczynke:(
Dzieki Magia.
To ja nie mam w czym jechac:((((((((((((
Chyba musze zajrzec do szafy tesciowej. No nie mam wyboru

Marcia, cos mi sie przypomnialo, ze zadalas pytanie jak dlugo czekalismy na date slubu od zlozenia dokumentow. Zlozylismy w lutym, slub byl 1 lipca
To rozowy Kubus dla Bocco:
http://www.allegro.pl/item178610216_disney_pluszowy_pajacyk_sliniaczek_62_68_nowy.html
czesc wszystim!
jak ci dobrze maletrata ze jedziesz do domciu.ja dzis bylam na kolejnych badanich... jesli chodzi o ta wanienke to ja sama srednio sie orientuje. ta polozna mowi ze sa teraz takie wanienki co sie podklada bod bide i wten sposob nie stykasz sie z zarazkami... ale to tylko opinia tej poloznej .
bocco ale w tych Niemczech to naprawde super sprawa. slyszalam ze opieka medyczna jest super zorganizowana.ja tez chce kupic karuzelke .dzis widzialam taka sliczna w sklepie Iana ,nawet tanio 25 euro ale wole zajrzec na internet.
pozdrawiam
maletrata milego pobytu w domu. ale bym sobie zjadla barszczu!!!wow
Marcia: nio, barszcz:)) i zurek:)))!!!
Kurcze zurku to chyba od trzech lat nie jadlam. Nie licze kubkow knorra, tylko taki prawdziwy zurek:))
I biala kielbasa z chrzanem!!!!
Nie lubie w tym okresie jezdzic do Polski, bo zawsze mam problem z ciuchami. Jak zabiore lzejsze to marzne, jak cieplejsze to sie przegrzewam. Jeszcze nigdy nie udalo mi sie trafic w pogode:(((
To jeszcze buciki dla coreczek:)))):
http://www.allegro.pl/item178431814_st_bernard_nowe_pierwsze_balerinki_3_6_miesiecy.html
http://www.allegro.pl/item178553673_buciki_nike_z_usa_0_3_miesiecy_2_pary_.html
http://www.allegro.pl/item178300292__monsoon_nowe_cudne_haftowane_balerinki_11cm.html
dziewczyny w jakich rozmiarach i ilosciach kupujecie ubranka? podajcie jakies propozycje. ja kupilam rozmiary na 0-1 miesiac (ale doslownie tylko 3 pajacyki) w benettonie kupilam rozmiar 54 ale tam pisze na 3 miesiace (wydaje sie byc naprawde wiekszy) . potem mam body i pajacyki itd na 3-6 miesiecy. napiszcie cos
Czesc Martinaduli,odnosnie ubranek to ja jeszcze nic nie kupuje, najpierw musze sie zajac sprawami organizacyjnymi typu wszytkie dokumenty...przy okazji dziekuje Tobie za wypowiedz na "nowe zycie we wloszech, od czego zaczac"w ktorym ty miesiacu jestes???ja w 6tym tygodniu i juz sie nie moge doczekac narodzin...
Temat przeniesiony do archwium.
571-600 z 1785

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia