baby boom?

Temat przeniesiony do archwium.
1171-1200 z 1785
A propos lewatywy, to juz sie nie wykonuje rutynowo, i mozesz sie nie zgodzic natomiast jak zrobisz sobie enemke w domu, bedziesz czula sie bardziej komfortowo, i mozna tez przyspieszyc skurcze i porod...
Asiu,wczoraj o zadnej lewatywie mi nie wspomnialas,ze trzeba bedzie zrobic:-o
juz mam stracha
Gdaly jak najete, i lewatywe ominely!!! Nie boj, nic to strasznego ani nie przyjemnego, jak sama sobie w zaciszu wlasnej lazienki...a inna sprawa jest to, ze jednym z objawow nadchodzacego porodu jest...cacarella:) wiec moze nie trzeba bedzie:)
no racja,lepiej w zaciszu wlasnej lazienki z wiaderkiem pod reka niz przy pomocy biednego pielegniarza:)))
Ja mam taki kit w domu, to pokaze Ci jak to wyglada...
Ja mam termin na 27 pazdziernika i jeszcze nie zalatwilam sobie szkoly rodzenia.... Myslalam ze to jakos 2 miesiące przed rozwiazaniem sie idzie. Teraz to sie pospiesze chyba.
A propos lewatywy.. ja nie wiem jak to sie robi wiec samej moze byc mi trudno. Skad wy jestescie? Ja bede rodzic w Rieti. To miasto e centrum Wloch.
Witam, ja tez mam termin na 27.10, rodzic bede w Perugi lub w Marsciano. Ja wybralam szkole rodzenia przy szpitalu i beda prowadzic go polozne z tego szpitala, ktore pozniej beda takze przy porodzie. Ja mam nawet mozliwosc wybrania konkretnej poloznej, ktora bedzie sie mna opiekowala rowniez po porodzie. Warto sie tego dowiedziec wczesniej. Zreszta zawsze jest przyjemnej jak sie juz kogos zna w szpitalu. A zapisac jest sie warto wczesniej. POzdrawiam wszystkie mamy i te ktore niedlugo nimi zostana.
Venanzia, szkole rodzenia chyba lepiej zalatwic wczesniej, bo moze byc ciezko z miejscami. Ja tez niedawno sie o tym dowiedzialam i mam nadzieje ze w tym tygodniu mi sie uda.
To my dziewczyny mamy terminy bardzo blisko siebie, ja polowa listopada:) Duzo dzidzi rodzi sie na jesien albo zime:) Kasik grudzien:)
Asiu,no i jak minelo spotkanie z malutka?
Jeju,ja juz nie moge sie doczekac...dopiero 30 lipca
Oj, spotkanie z maluszkiem zawsze cudne, mozna sobie popatrzec jak fika i rosnie:)
wszystko ma swoim miejscu, wlaczajac babeczkowa rzecz rozpoznania:) mala federyczka jak nic

Nastepny scan dopiero we wrzesniu...
Dzisiaj mielismy krotkie,rutynowe spotkanie z Fasolka.
Ma juz 13 cm.Przylapalismy go na ssaniu paluszka,a po chwili po prostu nam pokiwal raczka.Gine powiedziala,ze ma sie cudownie.
Pomimo mojego wielkiego brzucha byla zadowolona(a juz sie balam ze na mnie nakrzyczy),bo przybralam tyle kilogramow ile powinnam od poczatku ciazy:))))
W poniedzialek mam sie zapisac na wrzesniowy kurs.
Ja mam pytanko troche nie na temat, wybaczcie. Venenzia: w jakiej miejscowosci mieszkasz? Bo ja mieszkam (prawie) w rejonie Sabina, w miejscowosci Torrita Tiberina, za jakis czas przeprowadzam sie do Passo Corese (niby blizej Rzymu, ale juz w prowincji Rieti), co tydzien tez bywam w Casperii i Cantalupo. Chociaz jesli planujesz rodzic w Rieti, to pewno mieszkasz daleko, bo moja miejscowosc jest blizej Rzymu niz Rieti:)
Co do baby boom itp, to ja jestem na etapie planowania:):) Pewnie dolacze do watku za jakies kilka miesiecy:)
Pozdrowienia dla wszystkich mam:)
Zapisalam sie wlasnie na kurs.Rusza w pazdzierniku.Zapomnialam zapytac czy jest odplatny...
Dzisiejsze siedzenie w domu po prostu mnie wykonczylo.Szukalam czegokolwiek do zjedzenia-zjadlam 3 kabanosy:-o -Gajowy,dzieki,wiedzialam,ze tak to sie skonczy:(
oczywiscie nie tylko te kabanosy
Kasia, nie ma kursu we wrzesniu? Kurcze, zaczynam sie denerwowac ze nie zdaze przed porodem...do mangiagalli nie moge sie dodzwonic a mozna tylko telefonicznie...jak jutro sie nie uda, zapisze sie z toba. Jesli chodzi o odplatnosc, to tylko ticket i to tylko chyba 36 euro za caly kurs.
Asiu,jest we wrzesniu...zapisuja po prostu wedlug daty porodu no i zapisala mnie az na 25 pazdziernika do 6 grudnia...
Dla tych co maja rodzic przed 6 grudnia kurs jest we wrzesniu.
Aha, ok, szkoda tylko ze jednak nie moge z toba, nic to...

No widzisz, ty kabanosy, a ja po wczorajszej wedrowce do polskiego sklepu, kasze jeczmienna z mlekiem, taki zachcianek mi sie odezwal:)
masz maila
no i rycze

No tak, odkad poczytalam co przezywa dziecko podczas porodu, jakos mi teraz ten porod nie straszny...taki brzdac musi sie tyle wyciskac, a potem zimno i glosno i jasno...nic tylko wracac z powrotem!
Kasia, my tu chyba dwie ciezarne sie tylko ostaly...gdzie te wszystkie kobiety w wieku rozrodczym?
jestem i ja :-) choc rzadko piszecie to i rzadko zagladam, u mnie juz polowa 12 tygodnia, takze niedlugo juz 4 miesiac. Brzunio to zaczyna byc widac, bo jestem w ciazy blizniaczej :-)
Kiedy wedlug was powinno sie zaczac rozgladac za wozkami? przyszykowac pokoik? pewnie juz pod sam koniec,co?
Czesc dziewczyny!
Jak fajnie,ze jestescie i wy! W ciazy i na forum:)
Ja mam termin na 27.09,wiec juz straaaasznie blisko jak dla mnie.Na kurs sie nie zapisalam,bede rodzic w mojej miejscowosci pod Rzymem,wiec wszedzie mi daleko prawde mowiac,ale chcialabym byc jakos fachowo do tego przygotowana.
A jak wasi przyszli tatusiowie? Moj roznie...:)
Pozdrawiam wszystkie,piszcie jak najwiecej,fajnie mi nie czuc sie tak bardzo osamotniona w dzialaniu:)
trevi,siedze teraz przez caly czas w domu,nie pracuje juz od paru miesiecy,jak ci/wam sie uda znalezc chwile wolna to zapraszam!:) a moze do Terme di Cretone skoczylybysmy razem...?:)
Cos sie rusza:)
Jesli chodzi o wozki i przybory, to dobrze rozejrzec sie wlasnie teraz (w mediolanie sa wlasnie przeceny), my troszke sie pospieszylismy i przeplacilismy ok 50 euro, nieduzo to, ale zawsze 5dych byloby w kieszeni. No i polecam www.ebaby.it, duzo wozkow i o wiele tansze niz sklepach, nawet outletach.

A co do kursow, to oczywiscie dobrze jest zrobic, ale wiem ze duzo dziewczyn nie chodzi, i radza sobie z oddechem i wszystkim innym:) mozna znalezc duzo info na necie.

Kasik, w koncu fra dodzwonil sie do mangiagalli, powiedzieli zeby odezwac sie po 22 lipca, bo jeszcze nie robia zapisow na kurs dla mamus listopadowych:)
A czy ktoras z was probowala porownywac tutejsze ceny z cenami w Polsce? Czy nie oplacaloby sie sciagnac wiekszosci rzeczy z Polszy?
Ja patrzylam i wozki sa albo w takiej samej cenie albo drozsze! no i zupelnie nie ma wyboru...biedna ta nasza Polska jesli chodzi o rzeczy dla dzidzi.
Ubranka czy pieluszki moze sa troche tansze, ale ja juz powoli zaopatruje sie w takie rzeczy na promocjach tutaj, w supermarketach, w ten sposob mozna przygotowac sobie niezly zapas, i rozlozyc wydatki.
No i dobra rada, jesli ktos odwiedzi Cie z Polski, warto poprosic o pare spioszkow z polskiej bawelny, sa cudne i tansze! Moja mama przywiozla mi kilka i sa slodziutkie!
ooo,ile nas juz jest
witajcie mamusie:)

Asiu,po naszym ostatnim spotkaniu powiedzialam do Salvio,ze wy juz kupujecie pieluchy,wlasnie po to zeby rozlozyc wydatki i nie musiec wydawac mnostwa forsy po porodzie.Przytaknal,ze to dobry pomysl,no i nasze sobotnie zakupy spedzilismy na ogladaniu pieluch w promocji.
Powiedzialam o tym pomysle szwagirce,a ona mi odradzila:-o
Odradzila mi,mowiac ,ze nie wiem jak dziecko bedzie tolerowalo dane pieluszki.Ze niby pieluszka pieluszce nierowna,wiec mam sie wstrzymac.No i jestem w kropce,bo pomysl jak dla mnie genialny z kupowaniem juz teraz kilka paczek miesiecznie.UFF.

Jesli chodzi o wozek to podoba mi sie Trio for me z Chicco kosztuje 440 euro,ale licze na przeceny.No wlasnie,saldi sa tez na wozki ,lozeczka i inne?
siostra uczulila mnie,zebym podczas kupna wozka zwracala uwage na kola.Maja byc kola a nie koleczka:)

Dziewczyny,myslicie,zeby w pierwszych miesiacach dziecko spalo juz w lozeczku,w wozku glebokim czy moze w kolysce?
Wiem,ze mnostwo niemowlakow spi w wozku glebokim,ale wyczytalam,ze to nie jest higieniczne,wiec odpada.Kupic specjalnie kolyske,hmmm,na 3 miesiace nie wiem czy ma sens.Pozostaje lozeczko.Mowia,ze jest zbyt duze i dziecko czuje sie w takim lozku zagubione...ufff,wy co zrobicie?
Kasik, co do pieluszek to czytalam o tym ze niewiadomo jak dzidzius bedzie je tolerowal, tzn skora, ale wydaje mi sie to nieco przesadzone. Jesli chodzi o mnie to wybier zam huggies albo pampers. Opinie sa rozne roznych mam, ale ja jednak jestem za rozkladem wydatkow:)

Wozki sa niezle przecenione, babymarket albo ebaby, tam jest tanio i wlasciwie wszytkie marki, w tym Chicco Trio rozne...my mamy Chicco trio enjoy evolution, jest w porzadku. i ma kola....chyba:) no, wyglada na stabilny...

Kolyska sliczna rzecz, marzylam o takim pieknym moses basket:) ale ani finanse ani wielkosc mieszkania nie pozwala. wiec jesli chodzi o nas, to my kupimy tylko lozeczko, juz upatrzylam ladne i niedrogie w Ikei (69euro). Po rozmowach z innymi mamami wokol, kolezanki i kuzynki, to najlepsze wyjscie. A maluch tez moze spac tez z wami:)
tak,ja tez widzialam to biale lozeczko w ikei,do tego wezme ten bialy regal wraz z fasciatoio i te biale poleczki.Groszowe sprawy,na pierwsze 2 lata moze byc.Najwyzej przykleje cos kolorowego,bo takie smutasne te meble.A pozniej dopiero kupimy prawdziwy pokoik dzieciecy,z meblami takimi jak trzeba.
Cashia: szybkie pozdrowienia z Torrity! Co do term, to nie wiem, bo teraz jestesmy pochlonieci po uszy urzadzaniem mieszkania, ktore kupujemy (rogito we wrzesniu) i ktore wlasnie nam remontuja. Np. zaraz lecimy do Fiano Romano zamowic drzwi, a potem do Mondo Convenienza w...Monterotondo:) Maja teraz jakas wyprzedaz. Poza tym mamy juz nasze typy w Ikei. Wiesz, ja juz zdecydowalam, ze (kiedy zajde w ciaze) bede rodzic w Rzymie, w Fabia Mater, czy jak mu tam. Chyba, ze Twoj szpital okaze sie super :) Bo chyba blizszego nie mam. No chyba, ze Rieti. Ale o czy ja mowie, nawet w ciazy nie jestem:)
Jesli przeczytasz szybko moj wpis i bedziesz miala ochote na aperitivo z soku pomaranczowego, to napisz mi smsa:) Powinnismy byc "in giro" co najmniej do 19-20.
Aha, za jakies 10-14 dni wybywam na 3 tygodnie do Polski, ech, ile razy to juz myslalam, zeby do ciebie napisac, czy cos, ale ciagle cos wypada. Kiedys nam sie chyba jednak uda, co:)
A potem juz bede mieszkac w Passo Corese, wiec pociag pod nosem:) Bedziesz do mnie z dzidzia na spacery przyjezdzac :D

Pozdrowienia dla wszystkich!
czesc mamuski. ale sie ciesze ze was tutaj przybywa. my jak narazie na etapie planowania rodzenstwa dla naszej letizi:) jestem wlasnie po szczepionce na rozyczke i musze trzy miesiace czekac na bank.
kasia pieluch nie ma sensu wczesniej kupowac. raz ze nie wiesz jak dziecko bedzie tolerowalo te pieluchy a dwa ze szybko wyrasta i trzeba wieksze rozmiary.na poczatek rozmiar zero jest potrzebny ale to maks na 3 tygodnie.pieluchy sa na przecenach zawsze w carefur lub w innych wielkich sieciach. ja uzywam pampersy bo dla mnie sa najlepsze. sprawdzilam chyba wszystkie ale stwierdzilismy ze na przecenach to sie oplaca i cena jest porownywalna do innych pieluch.co jeszcze...
moja malutka ma juz 14 miesiecy wlasnie miesiac temu zaczela chodzic wiec jest biegania hoho. pokoiku jeszcze nie ma bo go teraz przygotowujemy. spi z nami w pokoju ,przyzwyczajona jest do spania w lozku z nami(lepiej nie przyzwyczajac bo marnie idzie odzwyczajanie wiem cos o tym). ja karmilam piersia do 13 miesiecy i w nocy bylo mi wygodniej. teraz ja uczymy spac samej .ale roznie to bywa. pzremilcze:)
na poczatku spala w kolysce(pozyczonej od znajomych) ale spala tam do 6 miesiecy. wozka do spania nie polecam bo dosc ze nie higienicznie to i niebezpiecznie.lozeczko fakt troche za duze. rozgladnicie sie za takimi koszykami wiklinowymi. tutaj w ideal bimbo albo w io bimbo jest tego cala masa.
teraz cos o wozkach. ja mam wozek chicco trio for me. kolor blekitny. jest dosc ok. malo miejsca w bagazniku zajmuje ,mozna go przelozyc fronte mamma ,fronte strada,ma duzo bajerow. ale jeden minus to kolka bo wedlug mnie sa dosc male. tzn te przednie.ogolnie jestem zadowolona.troche mi sie rozklekotal bo ja czesto bujalam na polu ale te wozki do bujania sie nie nadaja. w sumie to prawie zadne sie nie nadaja. dobre kolo ma quinny ale to juz kwestia gustu.zaprenumerujcie sobie io e mio bambino tam jest zawsze mase ofert.
teraz cos na temat przewijaka. ja kupilam ten polkami na dole. i super uzywam go do dzis dnia. w poleczkach ma ubranka a pzrewijak mozna sciagnoc. zapiszcie sie na szkole rodzenia naprawde warto. ja chodzilam tez na basen i bardzo a to bardzo bylam zadowolona.
rozpisalam sie ..chetnie wam pomoge. pytajcie
i pamietajcie o karmieniu piersia to naprawde wielki skarb jaki posiada kobieta. wedlug mnie to tez duza wygoda dla mamy. i jesli boicie sie o sylwetke to musze wam powiedziec ze ja po karmieniu schudlam bardzo duzo. teraz waze 50 kilo! a przed porodem 60:)
pozdrawiam dziewczyny i mysle ze kolo pazdziernika do was dolacze.
bocco napisz cos
Temat przeniesiony do archwium.
1171-1200 z 1785

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia