baby boom?

Temat przeniesiony do archwium.
721-750 z 1785
Sprawdzilam jeszcze raz, tym razem trafilam na jakas bardziej kompetentna Pania. Jest jeszcze wersja, ze tylko mama dziecka z dzieckiem jedzie do ambasady do wydzialu konsularnego. Musi miec ze soba notarialnie podpisana zgode ojca dziecka na wyrobienie paszportu. Paszport dla dziecka wyrabiaja od reki. Natomiast drogo wynosza oplaty za tlumaczenie dokumentow i samo wyrobienie paszportu. Chyba najlepsza wersja jest wyrobienie paszportu wloskiego, a z polskim lepiej jest samemu wyrobic w Polsce.
Marcia, a co u Ciebie???
hejka!!
a alankowi mojej siostry wyrobili w pl paszport na 5 lat a nie na rok,bu... wg mnie najbardziej ci sie oplaca wyrobic najpierw it a pozniej jak pojedziecie to pl. a tak a propo, dlaczego koniecznie chcesz franusiowi wyrabiac obydwa?
cos nam sie nie odzywa marta,czyzby letizii zachcialo sie swiata... ;)
jeju julka ma juz 4 miesiace, jak ten czas leci... ale czasami nadal na nia patrze i nie wierze ze jestem mama, na dodatek takiego slodkiego bobasa :D
buzka i czekam na wiesci :)
Czesc Wisienka:)
Alankowi wyrobili na 5 lat? Te baby w ambasadzie sa jakies bardzo niekompetentne! Mi tlumaczyly, ze dziecku do 5-tego roku zycia wyrabia sie tylko paszporty roczne:(
Z tym paszportem polskim to juz sama nie wiem, czemu sie tak upieram. I tak juz podjelismy decyzje, ze wyrobimy malemu paszport wloski (szybciej i prosciej). Na pewno chce zarejestrowac dziecko w Polsce. Moze odpuscic sobie ten polski paszport?

No, Marta sie nie odzywa...
moja droga, nie baby i nie niekompetentne

USTAWA z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych

Paszporty i paszporty tymczasowe

Art. 21. 1. Paszport może być wydany małoletniemu po ukończeniu 5 roku życia.
2. Małoletniemu przed ukończeniem 5 roku życia na żądanie rodziców może być wydany paszport, z tym że jego ważność nie może przekroczyć 5 lat od daty jego wydania.
Art. 22. W wyjątkowych sytuacjach, w szczególności uzasadnionych względami ochrony życia i zdrowia obywatela lub związanych z trudnościami w prowadzeniu przez niego działalności zawodowej lub społecznej, a także w przypadkach dotyczących bezpieczeństwa państwa, tej samej osobie można wydać drugi paszport.
Art. 23. 1. Paszport tymczasowy wydaje się:
1) małoletnim do ukończenia 5 roku życia;
2) obywatelom polskim przebywającym za granicą, którzy nie posiadają paszportu; dopuszcza się możliwość wydania paszportu tymczasowego z urzędu, jeżeli przemawiają za tym ważne okoliczności;
3) obywatelom polskim przebywającym za granicą na czas oczekiwania przez nich na doręczenie paszportu sporządzanego w kraju.
2. W przypadku gdy małoletni przebywa za granicą bez opieki rodziców, paszport tymczasowy może być wydany bez ich zgody.
3. W przypadkach nagłych, związanych z chorobą lub pogrzebem członka rodziny albo potrzebą pilnego wyjazdu za granicę, paszport tymczasowy może być wydany obywatelowi polskiemu w kraju.
Art. 24. 1. W szczególnie uzasadnionych przypadkach dopuszcza się wydawanie przez konsula paszportu tymczasowego bez zamieszczania w tym paszporcie numeru PESEL:
1) małoletniemu urodzonemu za granicą;
2) obywatelowi polskiemu zamieszkałemu poza okręgiem konsularnym;
3) obywatelowi polskiemu stale zamieszkałemu w okręgu konsularnym, któremu do chwili złożenia wniosku o paszport nie został nadany numer PESEL.
2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, paszport tymczasowy wydaje się na okres do jednego miesiąca.
3. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, paszport tymczasowy wydaje się na okres do 9 miesięcy.
4. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, paszport tymczasowy bez zamieszczania numeru PESEL może być wydany przez konsula tej samej osobie tylko raz.
a jeśli chodzi o obywatelstwo polskie (ktos pytał o to wcześniej), polecam ustawę z dnia 15 lutego 1962 r. o obywatelstwie polskim.

Nabycie obywatelstwa polskiego

Art. 4. Dziecko nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie, gdy:
1) oboje rodzice są obywatelami polskimi albo
2) jedno z rodziców jest obywatelem polskim, a drugie jest nieznane bądź nieokreślone jest jego obywatelstwo lub nie posiada żadnego obywatelstwa.

Art. 5. Dziecko urodzone lub znalezione w Polsce nabywa obywatelstwo polskie, gdy oboje rodzice są nieznani bądź nieokreślone jest ich obywatelstwo lub nie posiadają żadnego obywatelstwa.

Art. 6. 1. Dziecko rodziców, z których jedno jest obywatelem polskim, drugie zaś obywatelem innego państwa, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie. Jednakże rodzice w oświadczeniu złożonym zgodnie przed właściwym organem w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka mogą wybrać dla niego obywatelstwo państwa obcego, którego obywatelem jest jedno z rodziców, jeżeli według prawa tego państwa dziecko nabywa jego obywatelstwo.
2. W braku porozumienia między rodzicami każde z nich może zwrócić się w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka o rozstrzygnięcie do sądu.
3. Dziecko, które nabyło obywatelstwo obce zgodnie z ust. 1 lub 2, nabywa obywatelstwo polskie, jeżeli po ukończeniu szesnastu lat, a przed upływem sześciu miesięcy od dnia osiągnięcia pełnoletności złoży odpowiednie oświadczenie przed właściwym organem i organ ten wyda decyzję o przyjęciu oświadczenia.

Art. 7. 1. Zmiany w ustaleniu osoby albo obywatelstwa jednego lub obojga rodziców podlegają uwzględnieniu przy określeniu obywatelstwa dziecka, jeżeli nastąpiły przed upływem roku od dnia urodzenia się dziecka. Trzymiesięczny termin określony w art. 6 ust. 1 i 2 liczy się od dnia, w którym zmiana została ustalona.
2. Zmiany w ustaleniu osoby ojca, wynikające z orzeczenia sądu wydanego na skutek powództwa o zaprzeczenie ojcostwa lub o unieważnienie uznania, podlegają uwzględnieniu przy określeniu obywatelstwa dziecka, chyba że osiągnęło ono już pełnoletność. Jeżeli dziecko ukończyło szesnaście lat, zmiana obywatelstwa może nastąpić jedynie za jego zgodą.

Art. 8. 1. (1) Cudzoziemcowi można, na jego wniosek, nadać obywatelstwo polskie, jeżeli zamieszkuje na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej 5 lat na podstawie zezwolenia na osiedlenie się, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich lub posiadając prawo stałego pobytu.
2. W przypadkach szczególnie uzasadnionych można cudzoziemcowi nadać na jego wniosek obywatelstwo polskie, chociażby nie odpowiadał on warunkom określonym w ust. 1.
3. Nadanie obywatelstwa polskiego może być uzależnione od złożenia dowodu utraty lub zwolnienia z obywatelstwa obcego.
4. Nadanie obywatelstwa polskiego obojgu rodzicom rozciąga się na dzieci pozostające pod ich władzą rodzicielską.
5. Nadanie obywatelstwa polskiego tylko jednemu z rodziców rozciąga się na dzieci, jeżeli:
1) pozostają wyłącznie pod jego władzą rodzicielską albo
2) drugie z rodziców jest obywatelem polskim lub
3) drugie z rodziców wyraziło zgodę przed właściwym organem na nabycie przez dziecko obywatelstwa polskiego.
6. Dzieciom pozostającym pod opieką obywatelstwo polskie może być nadane jedynie za zgodą opiekuna wyrażoną w odpowiednim oświadczeniu złożonym przed właściwym organem po uprzednim zadośćuczynieniu wymogom właściwego prawa obcego.
7. Nadanie lub rozciągnięcie nadania obywatelstwa polskiego na dzieci, które ukończyły szesnaście lat, następuje jedynie za ich zgodą.

Art. 9. 1. (2) Może być uznana za obywatela polskiego osoba o nieokreślonym obywatelstwie lub nieposiadająca żadnego obywatelstwa, jeżeli zamieszkuje w Polsce na podstawie zezwolenia na osiedlenie się lub zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich, co najmniej 5 lat.
2. Uznanie za obywatela polskiego następuje na wniosek osoby zainteresowanej.
3. Uznanie za obywatela polskiego rozciąga się na dzieci uznanego, jeżeli zamieszkują w Polsce.
4. Przepisy art. 8 ust. 4-7 stosuje się odpowiednio.

Art. 10. (3) 1. (4) Cudzoziemiec pozostający co najmniej 3 lata w związku małżeńskim zawartym z osobą posiadającą obywatelstwo polskie, który zamieszkuje na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na osiedlenie się, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich lub posiadając prawo stałego pobytu, może nabyć obywatelstwo polskie, jeżeli w terminie określonym w ust. 1a złoży odpowiednie oświadczenie przed właściwym organem i organ ten wyda decyzję o przyjęciu oświadczenia.
1a. (5) Termin do złożenia oświadczenia woli w sprawie nabycia obywatelstwa polskiego wynosi 3 lata i 6 miesięcy od dnia zawarcia związku małżeńskiego z osobą posiadającą obywatelstwo polskie albo 6 miesięcy od dnia uzyskania przez cudzoziemca zezwolenia na osiedlenie się, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich lub nabycia prawa stałego pobytu.
2. Przyjęcie oświadczenia może być uzależnione od złożenia dowodu utraty lub zwolnienia z obywatelstwa obcego.

Art. 11. 1. Osoba, która utraciła obywatelstwo polskie przez nabycie obywatelstwa obcego wskutek zawarcia małżeństwa z cudzoziemcem lub w związku z zawarciem takiego małżeństwa, odzyskuje obywatelstwo polskie, jeżeli po ustaniu tego małżeństwa lub jego unieważnieniu złoży odpowiednie oświadczenie przed właściwym organem i organ ten wyda decyzję o przyjęciu oświadczenia.
2. Przyjęcie oświadczenia może być uzależnione od złożenia dowodu utraty lub zwolnienia z obywatelstwa obcego.
Czyzbym trafila na pracownika ambasady:)???
Dzieki za ustawy:).
Ale prawda jest taka, ze dzwonilam juz dwa razy w sprawie paszportu dla dziecka i dwa razy uzyskiwalam troche rozne informacje.
Z ustawy, ktora podalas wynika, ze dziecko moze dostac paszport na 5 lat.
Mi udzielono informacji, ze tylko na rok.
Zatem gdzie jest kompetencja pracownikow:)?
"na żądanie rodziców może być wydany paszport, z tym że jego ważność nie może przekroczyć 5 lat od daty jego wydania."

bardzo ważne jest tu słówko "może"

co znaczy, że nie musi byc wydany
na pracownika ambasady nie, ale na urzędnika służby cywilnej :-)

pozdrawiam z Warszawy,

Krakus
To sie usmialam
Dzieki:)))
Od razu sie lepiej czuje:)
Obstaje przy swoim, tylko zaweze:
w Ambasadzie Polskiej w Rzymie Wydzial Konsularny pracuja baby i to niekompetentne!
Pozdrowienia z Sardynii:)
To sie usmialam
Dzieki:)))
Od razu sie lepiej czuje:)
Obstaje przy swoim, tylko zaweze:
w Ambasadzie Polskiej w Rzymie Wydzial Konsularny pracuja baby i to niekompetentne!
Pozdrowienia z Sardynii:)
Podwojny wpis nie byl zlosliwoscia z mojej strony
możliwe :-)
salve! mam 2 letniego dzidziusia. ma 2 obywatelstwa ( pol.-wł. ). czy mieszkając w polsce z dzieckiem moja mała będzie musiała zrzec się jako pełnoletnia z obywatelstwa włoskiego ? dodam, że rozstałam się z ojcem dziecka.
a odbiegając od tematu: opieka pediatryczna we włoszech była dla mnie bardziej rozległa i byłam zadowolona. szczepionki tam są za darmo np.5w1 a w polsce za to sie płaci 160 zł. może trafiłam na miłych lekarzy ? byłam w regionie abruzzo
hejka!!
tak czytam te ustawy i sie zastanawiam, to jezeli moja julka ma juz 4 miesiace, a bedzie miala 7 jak pojedziemy do pl i chcialam jej obywatelstwo pl nadac, nie bede mogla tego zrobic bo tylko do 3 mozna? czy zle zrozumialam? lipa jesli tak...
a co do szczepionek to prawda, ja we wloszech za obowiazkowe i zalecane nic nie placilam, a moja siostra w pl musialaby placic za te zalecane.
pa
moze zadzwon do ambasady polskiej we włoszech i dopytaj się z terminami nadania obywatelstwa? lepiej by miało 2 bo w życiu różnie może się ułożyć. salutini
do wisienki:

"tak czytam te ustawy i sie zastanawiam, to jezeli moja julka ma juz 4 miesiace, a bedzie miala 7 jak pojedziemy do pl i chcialam jej obywatelstwo pl nadac, nie bede mogla tego zrobic bo tylko do 3 mozna? czy zle zrozumialam? lipa jesli tak..."

jesli Ty jesteś Polką, a ojciec dziecka Włochem, to nie musisz "nadawać obywatelstwa polskiego dziecku" (nie ma zresztą takiej możliwości;-), bo: "Dziecko rodziców, z których jedno jest obywatelem polskim, drugie zaś obywatelem innego państwa, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie."
w przepisie jest mowa o innej sytuacji:
"w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka mogą wybrać dla niego obywatelstwo państwa obcego, którego obywatelem jest jedno z rodziców, jeżeli według prawa tego państwa dziecko nabywa jego obywatelstwo."
tzn., ze mogłabys wybrac dla dziecka obywatelstwo włoskie, ale rzeczywiście tylko w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka .
do wisienki:

"tak czytam te ustawy i sie zastanawiam, to jezeli moja julka ma juz 4 miesiace, a bedzie miala 7 jak pojedziemy do pl i chcialam jej obywatelstwo pl nadac, nie bede mogla tego zrobic bo tylko do 3 mozna? czy zle zrozumialam? lipa jesli tak..."

jesli Ty jesteś Polką, a ojciec dziecka Włochem, to nie musisz "nadawać obywatelstwa polskiego dziecku" (nie ma zresztą takiej możliwości;-), bo: "Dziecko rodziców, z których jedno jest obywatelem polskim, drugie zaś obywatelem innego państwa, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie."
w przepisie jest mowa o innej sytuacji:
"w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka mogą wybrać dla niego obywatelstwo państwa obcego, którego obywatelem jest jedno z rodziców, jeżeli według prawa tego państwa dziecko nabywa jego obywatelstwo."
tzn., ze mogłabys wybrac dla dziecka obywatelstwo włoskie, ale rzeczywiście tylko w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka .
Czesc Dziewczyny:)
Te wszystkie przepisy sa takie skomplikowane. Dzieki Trinacria za pomoc:)))
Wisienka mnie wyprzedzila z pytaniem:)

Do xxxvalentina: malo sie znam jak to wyglada ze strony prawnej, ale wydaje mi sie ze nie. A co ma wspolnego obywatelstwo z faktem, ze rozstalas sie z tata dziecka? Dziecko nabylo obywatelstwo, bo tato jest Wlochem. Ale moze lepiej tez to sprawdzic we ambasadzie, tyle ze wloskiej.
Pozdr.:))
czesc dziewczyny!! 8 maja o godzinie 5.25 rano urodzila sie Letizia wazy 2 kilo 870.jestesmy juz w domku .wszystko poszlo bardzo gladko. porod mialam fantastyczny. wyobrazcie sobie ze pojechalam do szpitala tylko na kontrole bo zobaczylam troche krwi(myslalam ze to byl ten czop.slawne tappo mucoso) ale jak przyjechalam to powiedzieli ze mam rozwarcie na 6 centymetrow(bolow jako takich zero). zaczelo sie wszystko o 2 w nocy i o 5.25 urodzila sie letizia.jesli chodzi o bol to bolalo tylko 2 godziny ,ta ostatnia faza to juz byla dla mnie latwa. oddalismy krew z pepowiny. nie mam ani jednego szwa ,moge siedziec i czuje sie juz w 100 procentach super bo letizia przesypia cale noce(budzi sie 2 razy ) placze malutko. jest slodziutka.pozdrawiam
Melatrata mam do Ciebie pytanie, a nie chciałabym Wam tu zaśmiecać wątku,mogę się z Tobą jakos skontaktować, np. gg albo mail? Będę wdzieczna :) Pozdrawiam wszystkie mamusie.
Marcia,
GRATULACJE:)))!!!! Letizia juz jest z nami:)!!!
Czyli porod na piatke z plusem:)!!!!
To nam zrobilas niespodzianke:)))
Wisienka miala racje:)
Ja juz liczylam dni, ile nie pojawiasz sie na forum.
A mialas porod rodzinny? A jak dluga jest Letizia?
Co faktycznie bylo Ci potrzebne w szpitalu?
Kociunia, moj mail: [email]
Marcia, to ile bylas w szpitalu?
No i jak z karmieniem?
Marcia G R A T U L A C J E ! ! !
No to super ze mialas tak latwy porod, pozazdroscic... ;)
Letizia wazy wiec tyle co julka jak sie urodzila :D I ponawiam pytanie - jak z karmieniem???? pisz pisz!! no tak madra, tak jakbym i ja pisala duuuzo po porodzie, na forum mnie praktycznie nie bylo ;P
cmq czekamy na newsy :DD
jeszcze raz gratulacje i buziak w czolko dla malutkiej!!!
AAA!!! I czekamy na fotki!!
Aha tak se pomyslalam, bocco moze i ty bys mi przeslala jakas fotke sary, bo ciekawska jestem jaki jest ten twoj bobas ;D wisnia_to_ja@interia .pl
buzka
Gratulacjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!
ale drobniutka jest Letizia, a ile ma wlasciwie centymetrow, bo nie napisalas. Na poczatku wszystkie nasze skarby przesypiaja noce i malutko placza:-) Ciesze sie, ze porod przebiegl ci bez najmniejszego problemu, czyli tak jak u mnie. Pozostala nam tylko Melatrata.
Jeszcze raz wielkie wielkie gratulacje dla mamusi i coreczki, pozdrowionka Bocconcino & Sara
Przylaczam sie do prosby, Marta i Wisienka tez prosze o fotki:-)
xxx do melatrata
dzieki za odpowiedz. czytam wasze wypowiedzi o waszych nienarodzonych i nardzonych dzieciach. ja mam prawie 2 lenią córeczkę i nadal jestem pod jej urokiem. a teraz jak zaczyna ładnie mówić zdankami to moja więź z nią rośnie !!! cudem jest to wszystko.
obecnie jestem w polsce ( chyba na stałe ) ale jestem ciekawa czy tam teściowe chcą wam pomóc przy dziecku. moja włoska rodzina miała swoją pracę i nie miała czasu na pomoc przy dziecku więc każdą minutę byłam z dzieckiem i nieraz mażyłam o " polskiej babci ". karmiłam przez rok piersią. polecam to !! np. w polsce po urodzeniu można dostać spokojnie na receptę tabletki ant. a we włoszech w czasie karmienia piersią nikt tego nie przepisze. WG MNIE RACJĘ większą MAJĄ WŁOSI - nieznane są do końca płyny hormonów.
Temat przeniesiony do archwium.
721-750 z 1785

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia