Słownik tematyczny - koniec etapu I

Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 303
hej wszystkim:
co do hasel - wyrazen ze sportow walki, o ktorych wyzej...mnie sie wydaje, ze u nas wystarczy samo tlumaczenie koloru pasa itd, przeciez nasz to SLOWNIK a nie encyklopedia,jesli, ktos bedzie chcial zglebic konkretny temat, to poszuka sobie dokladniej jakie znaczenie dany pas /kolor posiada, tyle mojego zdania:-)
Lukar dzieki za podsumowanie i wyniki i dzieki za przyznanie nagrod rowniez za dalsze miejsca :-)
pozdrawiam:-)
No, ja tez tak uwazam, tylko nie chcialam sama podejmowac decyzji o usunieciu, bo nie chcialam sprawic przykrosci Bocco... To co, glosujemy? Kto jest za, kto przeciw?
Dzien dobry, dzieweczki. Krotko, bo lece do pracy - jastem z Wami ( chodzi o pasy).
Pozdrawiam
Hej, To_ja! Milej pracy, a ja w takim razie usuwam (Bocco, wybacz!;)).
no ja juz mam troche krecka, albo........;-) czy domator, dobrze wychowany i drobnomieszczanski to sa cechy charakteru?
domator i dobrze wychowany owszem, ale drobnomieszczanski raczej nie.:)
Czesc! Powiedzcie mi, czego jeszcze nie sprawdzalyscie :). Tam, gdzie zagladam, wszedzie raczej czysto, udalo mi sie "namierzyc" doslownie kilka niepasujacych slowek i pare okropnych glupot w slowniku francuskim (np. po polsku "pokrzywa", po francusku "chwast", albo "woda pitna, a po francusku "woda plytka" itp.
Nie podoba mi sie "handel morski" w kategorii geografia/morze, ale nie wiem, gdzie go wyslac.
Whisky, handel morski rzeczywiscie go geografii niezbyt pasuje, wiec moze wrzuc go do "do przydzielenia", pomyslimy potem.
Ja moge Ci powiedziec, co sprawdzilam, bo bylo tego niewiele.:) A wiec caly sport i seks, wiecej czasu nie mialam.:(

Buzka,
Dee
nie ma sprawy, nie pasuje, wiec trzeba usuwac:-)
Przeniesione. Zabralam sie za przyrode :).
Sprawdzilam historie sztuki, w przyrodzie doszlam do klimatu. I tu, jesli sie zgodzicie zrobie mala czystke, bo znalezc tu mozna wszystko, poczawszy od chmury, przez nazwy wiatrow, az do por roku.
"KLIMAT - charakterystyczny przebieg zjawisk pogodowych na danym obszarze w okresie wieloletnim." Mysle, ze te zjawiska lepiej zostawic w pogodzie, a w klimacie tylko to, co go konkretnie dotyczy np. klimat umiarkowany, mikroklimat itp. Co o tym myslicie? Ja narazie zmykam dokoncze "przyrode" pozniejszym wieczorkiem.

Buzka, milego wieczoru :)
Dziewczeta, jestem w znakach drogowych ( moze juz ktos byl, bo sa dosc czyste) i mam problem:

" Droga w naprawie - Strada in riparazione " Przed "Strada" trzeba czy nie trzeba wstawic rodzajnik, bo widze, ze go nie ma nigdzie, a ja nie jestem pewna.
Mozecie mi spokojnie odpowiedziec jutro po poludniu, bo teraz ide spac.
Dobranoc
Lukar, proponuje polaczyc bajki i basnie
To_ja w znakach zauwazylam, ze wszystkie hasla sa bez rodzajnikow, wiec moze dopasowac sie do tendencji?w koncu to sa rownowazniki zdan...
pzdr:-)
O, to bardzo mi sie podoba.
Pozdrawiam
Przegladalam kategorie do przydzielenia i nie do konca sie zgadzam z tym, ze znalazly sie tam 2 wyrazy ze slownika fr, z "uczuc i emocji" :(.
1. oczarowanie (w koncu to wzbudzenie zachwytu, fascynacja)
2. milosierdzie (to wspolczucie okazywane komus czynnie, litosc, chec przyjscia z pomoca)
A co wy o tym myslicie?

Dobranoc :)
Bocconcino, to "Das taxi" w komunikacji miejskiej to chyba Twoje?
... pod flaga wloska.
tym razem na pewno nie moje!!!!
a co do znakow drogowych to jeszcze tego nie widzialam, ale wydaje mi sie, ze warto zostawic bez rodzajnikow, co wy na to?
witam wszystkich:-)
Whisky, mysle ze mozesz spokojnie przeniesc te hasla z "magazynu", ktore uwazasz, ze pasuja do konkretnych grup, ja juz tak zrobilam z kilkoma, poczatkowo slownik byl bardzo "zasmiecony" i dlatego pewnie ktos przenoszac inne wlaczyl rowniez te wlasciwe...

pozdrawiam:-)
taniec Swietego Wita w dziedzinie TANIEC troszka mna wstrzasnal:-)....
Zostawilam znaki bez rodzajnikow, bo mi dobrze brzmialo.
Taniec Swietego Wita..., a ja mialam w kwiaciarni: chrapanie, ryczenie, i pare innych odglosow. Fantazja ludzka nie zna granic.
Pozdrawiaam Was
A, i jeszcze jedno - wyrzucilam z ryb: akwarium, filtr, grzalke; bo jakos w tych setkach ryb te rzeczy mi nie pasowaly. Dalam do "poczekalni", tam tez dalam kuwete ( dla kotow) , bude psa, moze potem jakos sie to pomiesci w grupie specjalnie utworzonej na takie przedmioty, a jak nie to sie je wroci.
To_ja ,chrapac pod anturium musi byc bardzo przyjemnie:-)
dobrze zrobilas wyrzucajac..prawda,ze wyrzucanie dobrze na czlowieka wplywa?kasowanie tez, chociaz ja staram sie kasowac tylko puste hasla lub oczywiste bzdury.
na obecnym etapiem jak przeczyscilismy slownik z tych wyjatkowo niepasujacych hasel zauwazam,ze mnostwo jest takich "incognito" - niby pasuje ale jak sie dobrze przyjzec, to .....pasuje lepiej gdzie indziej:-)
milej pracy, ja ide na spacer..
Niby pasuje... jak "zegar sloneczny" u zegarmistrza :). Znalazlam tam tez "spac pomimo dzwoniacego budzika" i pare innych ;).
nie wiem czy ktoras z was przegladala: ksztalty, ale byly tam takie slowa jak: ciasny, dlugi, waski przeciez to w ogole tam nie pasuje, narazie przerzucilam to do przydzielenia! ale moze moznaby inaczej zatytulowac ten temat? ale jak?
Temat moznaby zostawic, a te slowa wpakowac do "przymiotnikow"...
Nie bylam tam, weszlam teraz i widze: ksztalt poziomy i pare innych tego typu. Mysle - wyrzucic.
To znaczy nie ja, a Ty bocconcino. Ja tam juz nie siedze. Polecialam tylko popatrzec.
Lukar, poszlam posprawdzac medycyne i nie otwieraja mi sie choroby, tzn wyswietla mi sie komunikat "nie mozna wyswietlic strony" probowalam roznych dojsc, caly czas to samo...dziewczyny czy wy mozecie to otworzyc, sprawdzcie prosze, bo moze to moje lacze, choc wszystko inne generalnie sie otwiera:-)
aha i przerzucilam troche hasel z badan klinicznych do "magazynu" bo mi nie lezaly, potem przyjzymy sie temu blizej, ale generalnie to byly slowka dotyczace badan naukowych generalnie a nie tych klinicznych ..
Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 303