Stypendium z Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowi

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 259
hej! zobacz na stronie instytutu są pliki do ściągnięcia w których można zobaczyć jak wyglądały podania w zeszłych latach, już wcześniej w tym wątku pisałam że ok 170 osób dostało stypendium w zeszłym roku, więc skoro jesteś 114 masz spore szanse, nie wiadomo tylko czy stypendium 100%, bo jest ich zdecydowanie mniej. jeśli więc nie chcesz jechać do jakiegoś konkretnego małego miasteczka (może Ci ktoś zajmie wcześniej to które wybrałaś) tylko gdziekolwiek to powinnaś się załapać :)
Poza tym dziś po południu dopiero pojawiła się informacja na stronie że już skończyły się stypendia 100%, więc może o 13 jeszcze były? :)
caffe, skoro jesteś 147 a stypendiów jest więcej to na jakieś się załapiesz :)
A do tej szkoły nie chodziłaś dzięki instytutowi tylko sama płaciłaś? Jak mniej więcej wyglądają koszty życia we Florencji w takim razie (poza kursem)? Aha i jak długo byłaś? Bo nie wiem czy po np. 4 tygodniach mi się tam nie znudzi, jeśli pojadę do Florencji...bo pewnie będę znała tam każdy kąt? jak dostanę w Rzymie to o to się chyba nie będę musiała martwić :)
mam nadzieję że masz rację ;)
teraz zostaje nam tylko czekać i trzymać za siebie nawzajem kciuki!
pochwalcie się jak któraś dostanie wiadomość o stypendium :D
choć z tego co zrozumiałam to możemy na takie informacje czekać do kwietnia...
allora cierpliwości! :)
Hahaha ja juz sie tak nie moge doczekac ze co 5 minut wchodze na strone instytutu. Mam pytanie do osob ktore wyslaly podanie o styp. we Florencji- kiedy chcecie jechac? Bo ja od konca czerwca do konca wrzesnia .
hej, co chwila zaglądam na te forum, z nadzieja że już ktoś coś wie:), ciekawa jestem kiedy dostaniemy jakieś informacje z Instytutu,
napisałam że chcę jechać na kurs od lipca do października
napisałam że mogę jechać wszędzie, miejsce kursu jest mi obojętne(mam nadzieję,ze to zwiększy moje szanse na otrzymnie stypendium:)
myślę że nie mamy co tak się tym stresować bo przyznawanie stypendiów może potrwać chyba dobrych parę miesięcy. dopiero przyznali jedno, do iic we florencji - bo już wiedzieli wcześniej że takie będzie, z pozostałych szkół nawet jeszcze nie wiadomo jakie stypendia przyznają i ile ich będzie...
wysłałam maila do instytutu kiedy się można spodziewać odpowiedzi i w jakiej formie. jeśli odpiszą to dam znać, a jak nie to będzie znaczyło że odpowiedź na moje pytanie znajduje się na stronie..(chociaż ja nie widziałam)
ja też bym chciala jechać jakoś od początku czerwca, ew. końca maja. napisałam na podaniu że do 1 sierpnia, mimo że mam czas do końca września, dlatego że może zostanę we Florencji na jakiś czas po kursie :)
Dostałam odp., oto ona:
"Cóż, to będzie zależało od spływania ofert ze szkół...na razie jedyne stypendium 100% do Florencji poszło do pani z nr 1 i stoimy w miejscu :)
W każdym razie odzywać się będę mailowo."
Czyli to chyba jednak może potrwać dobrych parę miesięcy, no ale mam nadzieję że bez przegięć (ktoś to napisał coś o kwietniu)...bo przecież ludzie chcą sobie np. wakacje planować i nie wiedzą jak.
A więc cierpliwości i oczekujmy na maile! :)
Ciekawe o ktorej godzinie swoje podanie wyslala ta Pani z nr. 1 :), jak myslicie jesli ktos raz byl na stypendium we Włoszech z instytutu to ma jakas szanse dostac je znowu za rok??
tak sobie mysle czasami ze moze ktores z tych 20 osob ktore wyslaly podania w jednej minucie tak naprawde wyslaly je wczesniej z prosba zeby je uwzglednic bo nie moga miec pozniej np dostepu do neta... no ale w kazdym razie mysle ze tak, tylko przy niektorych stypendiach (np do iic we florencji) jest napisane ze nie moga go dostac osoby ktore juz mialy kiedys stypendium.
hej:) teraz się dopiero odzywam...
otóż, sama sobie szkołę załatwiłam, wszystko indywidualnie poprzez biuro Atas (organizują takie wyjazdy edukacyjne) - szkoła i mieszkanie u rodziny włoskiej.
Ceny? to zalezy, w supermarketach bardzo tanio;), wyżywienie miałam u rodziny, więc nic takiego nie kupowałam. Mnóstwo przecen w markowych sklepach, więc warto :) zawsze jak jestem we Florencji, kupuję tam buty...;)

kurcze, jestem 147... może jakies szanse są:) kiedy ta cała rekrutacja się skończy?
cafe, napisz jakie są koszty kursu organizowanego przez to biuro atlas?
jestem co prawda 44na liście instytutu więc mam nadzieje że jeśli nie załapię sie na kurs gratisowy to przynajmniej na zniżkę,
a właśnie wiecie może czy jeżeli składałam podanie o kurs gratisowy i będę miała pecha i niestety nie załapię sie na niego to automatycznie proponują mi kurs ze zniżką? czy muszę składać oddzielne podanie
ogólnie to wyszlo coś ok. 5 tys. Może nawet więcej...;/ poza tym jeszcze takie różne wydatki na miejscu. Na stronie Atasu można zamówić katalog, poza tym na stronie interetowej powinny być jakieś cenniki.:)

Zaznaczyłam, że pasuje mi zniżka 100% i ta 50%:) bo można było 2 opcje zaznaczyć... wydaję mi się, że wtedy jest większa szansa, bo w zasadzia każda z możliwych opcji jest możliwa. I powinno przechodzić automatycznie.
kurcze 5 tyś. to trochę dla mnie za drogo, poczekam na odp. z instytutu
Heja!Ja też się staram o stypendium, tyle że ja chciałabym bardzo jechać na moją ukochaną Sycylię!!Ja na liście jeste 103!Mam nadzieję,że mi się uda!!:)
zagląda tu ktoś jeszcze? widziałam na stronie instytutu że zaczęli przyznawać stypendia ze zniżką 50%, coś się w końcu ruszyło...
ja zaglądam :) już przyznali chyba 11 stypendiów, nie wiem tylko czy dokładnie lecą wg kolejności zgłoszeń..
przejrzałam sobie też dokładniej podania z zeszłych lat - z jednej szkoły w Bolonii to w ogóle chcieli przyznać tak jakby dowolną ilość stypendiów, a w końcu przyznali tylko kilka...nie było chętnych? poza tym w kilku przypadkach było tak że np mieli przyznać 10 stypendiów a przyznali 7....wygląda to tak że przyznano stypendia wszystkim chetnym a sporo jeszcze zostało - dziwne to.
ktoś tu planował płacić za kurs z jakiegoś biura - ja bym się wstrzymała, bo 50% stypendium dostanie chyba każdy chętny - sporo mozna zaoszczedzic.

a nie zaglądają tu stypendyści z poprzednich lat?
zaglądaja :)
Zagladaja. :) Ja dostalam stypendium na kurs w centro linguistico Dante Alighieri na lipiec 2007. ) 50% :)
spaggia italiana ile kosztował kurs po zniżce i jakie są koszty mieszkania?
oo dołączam sie do pytania, ta szkoła jest chyba w Rzymie? za ile udalo Ci sie znalezc mieszkanie i ile tam sie mniej wiecej wydaje na zycie?
No i- kiedy dostalas info o tym ze dostalas stypendium? Bo my tu nie mozemy sie doczekac :P pamietasz moze ktora bylas na liscie?
pozdrawiam :)
wojtynka, to pochwal sie gdzie bylas? :P
bylam w Bolonii przez sierpien, za kurs doplacalam 340 euro za pokoj 450 euro (pojedynczy)
odp o stypendium dostalam w maju (wiec sie tak nie niecierpliwcie) nr na liscie nie mialam w ogole ;p
mam nadzieje ze nie kaza nam czekac do maja :( przeciez bedziemy miec tez jakies inne plany wakacyjne... a kiedy wysylalas? rok wczesniej czy jak?
a pamietasz ile mniej wiecej na miesiac na zycie sie wydaje lub ile zaplacilas za wszystko razem?
ooj cos czulam zeby najpierw sprawdzic maila a potem wypowiadac sie na tym forum :) dostalam odp. od iic ze moga mi zaoferowac kurs 3 tyg. w Istituto Dante Alighieri w rzymie ale że mogę poczekac na inne oferty...mialabym do Ciebie spaggia italiana wieelka prosbe zebys napisala jak jest w rzymie, czy drogo, ile zaplacilas za mieszkanie, jakie sa koszty zycia? bo nie wiem czy chce jechac do rzymu czy do florencji a chce im dac dzis odp. bo wiem ze inne osoby czekaja na stypendium..
mucchina która byłaś na liśccie? ja niestety nie dostałam jeszcze odp. z iic, jestem 44 wiec pewnie jeszcze poczekam..., podanie składałaś o kurs gratisowy czy ze zniżką?
składałam podanie o gratisowy na 4 tyg., na liście byłam 21. dostałam ofertę 3 tygodniową właśnie w tej szkole w rzymie i chyba na pewno ją przyjmę - w mailu było pytanie czy chcę poczekać na kurs 4 tyg. więc odpowiedziałam że trochę mogę poczekać zeby zobaczyc czy beda inne oferty (moze cos z florencji?) - skoro juz doszli do mojego nr na liscie to moze wkrotce cos mi jeszcze zaproponuja :) skoro jestes 41 to mysle ze wkrotce (pewnie najblizsze tygodnie) tez mozesz sie spodziewac maila:)
był ktoś może w Rzymie w szkole ARCO DI DRUSO albo IT CLUB?które rzymski szkoły są Waszym zdaniem godne polecenia?
są może na forum ubiegłoroczni stypendyści? Mógłby sie ktoś wypowiedzieć o szkołach EST OVEST albo ARCO Di DRUSO?
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 259

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Brak wkładu własnego