Stypendium z Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowi

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 259
Jaką opcję mieszkaniową wybrałaś? A z tymi poziomami to jak? Ile jest poziomów? Jak wygląda test sprawdzający umiejętności na początku?
Kenya.Chyba sie nie zobaczymy.Jade 29.08.Kurs zaczynam 31.08.Siedze we Florencji do 20-go.Szkoda
co do mieszkania to szkoła znalazła mi pokój- za 510 euro, czyli jak na lato bardzo dużo. właśnie latem we florencji wisi pełno ogłoszeń bo studenci wynajmują swoje pokoje, większość z nich kosztuje ok.300 euro z tego co pamietam, i sporo z nich było w centrum. sprawdź ogłoszenia w kijiji czy gdzieś, jak ja szukałam to było sporo ogłoszeń i to z łazienkami np, dlatego za 510 euro spodziewałam się czegoś lepszego niż pokoju co prawda w centrum, ale z bardzo starymi meblami, ogólnie mało komfortofe, a zamiast studentów jak było obiecane- z parką oboje po 30-stce.
poziomów jest chyba 6 i są o tym informacje na stronie szkoły, a test się robi 1 dnia, to jest po prostu kilka stron ze standardowymi ćwiczeniami, z całą gramatyką z tym że nie kojarze żeby było tam np. passato remoto, raczej mniej skomplikowane rzeczy typu wzystkie preposizioni, pronomi itp. na jednej stronie testu były krótkie pytania otwarte gdzie trzeba było napisać 1 zdaniem odp. na pytania w stylu dlaczego wybrałaś kurs we florencji. po napisaniu testu wszystkich nowych studentów pan dyrektor zabiera do jednej sali i po kolei zadaje standardowe pytania typu skąd jesteś i jak długo uczysz się języka. przegląda też przez chwile twój test (nie sprawdzając go dokładnie, nie licząc punktów) i przydziela cie do grupy.
czesc;) mozecie powiedziec ile mniej wiecej kasy rzeba przeznaczyc na taki wyjaz ze wszystkim???i gdzie szukalyscie mieszkan ?:))
hej :) ja byłam dzięki Instytutowi w Feltre [veneto] i było super!! mała przyjemna szkoła, było jakoś 30 osób na jednym kursie, oczywiście podzieleni na grupy. też jest test pierwszego dnia ale każdy ma swój test :D tj najpierw cie pytają ile się uczysz i co umiesz z gramatyki apotem dają test weryfikujący twoje deklaracje plus formy których masz nie znac. kurs trwa dwa tygodnie ale można być trzy i dłużej, program dostosowuje sie do grupy tj do wyniku testu, ja robilam np jeden tydzień congiuntivo, robia bardzo dokladnie duzo cwiczen, gramatyki sa dwie godziny i potem dwie konwersacji na ktorych czesto sa jakies czytanki, zabawy ;) generalnie bardzo fajan szkola, super nauczyciele, ludzie z calego swiata i w roznym wieku, od nastolatkow po emerytow ;) sami mówią osobie 'szkoła języka i kultury' z ta kultura zalezy od grupy, u mnie bylo baaardzo kulturalnie tj na konwersacjach omawialismy zarowno kino wloskie jak i mafie, agencje towarzyskie, berlusconiego, durne programy telewizyjne, dialekty włoskie i najmodniejsze piosenki :P podczas konwersacji lekcje tworza studenci czyli dla kazdego coś miłego i sam decydujesz co chcesz :D Feltre miasto małe ale z tradycjami, śliczne! Polecam gorąco!!! http://www.italiaservice.com/eurostudi/
Hej,
nie wiecie kiedy pojawi się jakieś info o stypendiach na 2010 rok na stronie Instytutu?
pozdrawiam:)
napiszcie proszę ile mniej więcej tzreba przeznaczyc na taki wyjazd? mieszkanie i jedzenie ile to mniej wiecej wychodzi? bylabym bardzo wdzieczna za informacje:)
ciao! ja byłam we Florencji w Michelangelo i musze powiedziec ze byly to jedne z najwspanialszych chwil mojego zycia:) Florencja przepiekna, w szkole poznalam wielu przyjaciol z calego swiata, nauczyciele bardzo sympatyczni i potrafia dobrze nauczyc.
a co do kosztow to zaplacilam 600 euro (znizka 50% za kurs na 3 tygodnie + zakwaterowanie u rodziny + wpisowe), co do jedzenia to nie liczylam;P ale mozna znalezc miejsca (trattorie) gdzie mozesz zjesc naprawde tanio i smacznie, jakas pasta nawet ok 3,4 euro.
Tez bylam we Florencji w tym roku:) spedzilam tam miesiac ... i jak wrocilam to jedyne o czym mysle to znowu tam wrocic:) mam rade dla tych wszystkich,ktorzy bedac we Florencji maja mozliwosc gotowania -na zakupy polecam market Coop - duzy wybor, produkty od drogich po tanie nawet na polska kieszen a przy tym smaczne no i z centrum to jakies 10-15 minut na piechote,no moze 20 bo ja szybko chodze:)(od Duomo) najtańszy supermarket ze znanych mi w centrum!
mam pytanie do osob ktore byly w szkole cultura italiana w Bolonii-ile wynosi calkowita naleznosc za miesieczny kurs po znizce ze stypendium 50% , wiem ze cena to 760 euro wiec dzielac przez 2 wychodzi 380 euro-Jestem tylko ciekawa czy podczas zapisow do szkoly nie dochodza dodatkowe koszty np. wpisowe 50 euro itp. bo w sumie drogo sie cenia.
moje pytanie dotyczy podania o stypendium, jeśli chodze do liceum, czy w miejscu gdzie trzeba wypełnić kierunek studiów i rok mam napisać nazwe szkoły do ktorej chodze i klase? i czy w miejscu gdzie nalezy uzupelnic informacje o kusach jezykowaych na ktore sie uczeszczalo powinnam napisac to, że ucze się go w szkole? i po zlozeniu podania, jesli instytut zaproponuje mi stypendium ktore nie bedzie mi odpowiadac, mam prawo go nie przyjmowac? z gory dziekuje za odpowiedzi:)
wydaje mi sie ze te wszystkie drobiazgi co do szkoly iklasy nie sa istotne,a co do niechcianego stypendium, wydaje mi sie ze nie trzeba przyjmowacjesli sie go nie chce,zawsze znajdzie sie na nie inny chetny. Mysle ze najlepiej skontaktowac sie docelowo z osobąktóra sie tym zajmuje w tej sytuacji. Ona napewno doradzi co zrobic. A jak podanie? złożyłaś juz? pozdrawiam
hej;)wysłam podanie 19 października o 00:00 i dziś otrzymałam potwierdzenie, że jestem 59 na liście. W swoim podaniu zawarłam informacje że chce otrzymac kurs 4- tygodniowa 100% obojętnie w jakim mieście czy regionie. Czy mam szanse na to aby otrzymać stypendium według tych kryteriów?Chce się zatwierdzić w przekonaniu że jest to możliwe mając taki numer na liście:)
Ja wysłałam dokładnie 00:00:05 i jestem 46 na liscie :/ Nie wiem jak to możliwe, ale ludzie chyba wysyłali przed północą. Mam nadzieję, że jednak znajdzie się dla mnie stypendium zgodne z moimi wymaganiami :)
ja 3 minuty po północy jestem 75 ;-) chyba było duużo chętnych,to już jest loteria-kto ma szybsze łącze i który serwer się nie zatkał...wątpię,żeby zostało takie stypendium,jak chcę;)
Ja też, ale nie tracę nadziei :P Po jakim czasie w tamtym roku ludzie dostawali pierwsze propozycje? Wie ktoś cos? :)
a ja jestem 70.. a też wysłałam o pólnocy.. nie wiem jak ludzie to robią, że są pierwsi np :D
W zeszłym roku podania można było składać jak dobrze pamiętam w listopadzie, ja byłam wtedy na liście sześćdziesiąta któraś i propozycję szkół dostałam jakoś na początku stycznia.
Ana a korzystałaś wtedy z jakiegoś stypendium. Ja składałam 2 lata temu i dostałam ofertę po miesiacu, ale nie mogłam wtedy jechać.
Tak! Złożyłam podanie na kilka miejsc i do każdego dostałam jakąś propozycję szkoły, wybrałam Salerno.
Ja też wysłałam dosłownie jak na moim zegarku wybiła północ i mam 44... Ale mam nadzieję, że załapie się na obojętnie jakie 100%.
Czekam aż ktoś będzie miał jakieś wieści:)
Składałam do Salerno w tym roku :P zobaczymy gdzie mi zaproponują :)

Myślę, że kolejność w jakiej dostawali maile po północy w duzej mierze zależała od serwerów w jakich ma się pocztę :)
a na którą szkołę w Salerno polujesz?:)
Tego nie sprecyzowałam, myślę, ze względnie obojętne :P Zresztą wypisałam około 6 miejsc, więc pozostaje czekać :)
ja w zeszłe wakacje byłam na tym stypendim w salerno właśnie..w Accedemia Leonardo..polecam..bo moj włoski naprawdę się poprawił..nie miałam większych problebów z konwersacją..byłam 4tyg z 50%stypendium...i byłam w grupie dosyć wysokiej-wyzej zaawansowany..nauczyciele naprawdę są tam pomocni i poświecą nawet czas po zaęciach by coś wyjaśnić czy pomóc...szczególnie bardzo dobry był nauuczyciel Claudio, który nauczył mnie gramatyki 100 razy lepiej niż moja nauczycielka z liceum..
..sono contenta;))ciaoo
A powiedz mi ile łącznie wydałaś kasy? (na mieszkanie, wyżywienie i dopłatę do kursu)
Ja też byłam w Accademia Leonardo w Salerno:) w sierpniu (2009) i tylko 2 tygodnie (stypendium 50%). Szkoła była naprawdę fajna, organizacyjnie z Mileną można było załatwić wszystko:) rzeczywiście Claudio, to zabawny facet:) moim nauczycielem był Marco - bardzo miło wspominam jego i zajęcia z nim. Poza tym Leonardo i jego szalone wycieczki;)
Atmosfera była bardzo przyjemna. I z tego co zauważyłam, to większość grup była na poziomie średnio zaawansowanym lub zaawansowanym, podczas mojego pobytu była tylko 1 malutka (2- czy 3-osobowa) grupa dla początkujących.
Wszystko fajnie, tylko to miasto... w ogóle nie mogłam się tam odnaleźć:(
no za pokój jednoosobowy( chociaż chciałam dwuosobowy, ale nie było takiej oferty), zapłąciłam 430euro za 4tyg-mieszkałam u 27letniej włoszki, naprawdę miłej,z którą zwiedzałam okolice Salerno,razem wychodziłysmy wieczorami, z jej znajomymi;) była bardzo pomocna..a ezeli chodzi o jedzenie to w centrum salerno jest ryneczek, gdzie zawsze po zajeciach udawało mi się jeszcze zdążyć kupić słodkie owoce i warzywa( były one naprawde tanie, a sprzedawcy jeszcze się mnie pytali czy cena mi odpowiada;)) .Jadłam dużo owoców i warzyw, czasami gotowałąm makaron z tuńczykiem-ceny w supermarkecie porównywqalne do naszych, wiadomo euro zawsze bedzie zawyżac nasze wydatki za granicą;//..a sie za to bardzo dobrze odnalazłam w Salerno, nie byłam tam pierwszy raz, mam tam włoskich przyjaciół, z którymi szkołą moje stare liceum współpracowało, więc naprawdę miałam zapełnione całe dnie od samego rana po brzegi i nauką i rozrywką.Jestem z tego bardzo zadowolona..mimo tych kosztów.....
A ja sie zastanawiam, czy Instytut chetniej przyznaje stypendia ludziom, ktorzy napisza w podaniu, ze jeszcze nie dostali od nich zadnego stypendium czy tez nie ma to znaczenia i szanse maja tez ci, ktorzy juz kiedys skorzystali ze stypendium?
Czy ktoś mógłby mi udzielić informacji? Zastanawiam się czy teraz mam sprawdzać stronę instytutu i czekać na listę osób, którym przyznano stypendium, czy czekać na list? Chodzi o to, że prawdopodobnie najbliższych parę miesięcy
spędzę za granicą i będę zmuszona prosić kogoś o sprawdzanie dla mnie przebiegu przydzielania stypendiów. Z góry dziękuję za info:)
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 259

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Brak wkładu własnego