co do mieszkania to szkoła znalazła mi pokój- za 510 euro, czyli jak na lato bardzo dużo. właśnie latem we florencji wisi pełno ogłoszeń bo studenci wynajmują swoje pokoje, większość z nich kosztuje ok.300 euro z tego co pamietam, i sporo z nich było w centrum. sprawdź ogłoszenia w kijiji czy gdzieś, jak ja szukałam to było sporo ogłoszeń i to z łazienkami np, dlatego za 510 euro spodziewałam się czegoś lepszego niż pokoju co prawda w centrum, ale z bardzo starymi meblami, ogólnie mało komfortofe, a zamiast studentów jak było obiecane- z parką oboje po 30-stce.
poziomów jest chyba 6 i są o tym informacje na stronie szkoły, a test się robi 1 dnia, to jest po prostu kilka stron ze standardowymi ćwiczeniami, z całą gramatyką z tym że nie kojarze żeby było tam np. passato remoto, raczej mniej skomplikowane rzeczy typu wzystkie preposizioni, pronomi itp. na jednej stronie testu były krótkie pytania otwarte gdzie trzeba było napisać 1 zdaniem odp. na pytania w stylu dlaczego wybrałaś kurs we florencji. po napisaniu testu wszystkich nowych studentów pan dyrektor zabiera do jednej sali i po kolei zadaje standardowe pytania typu skąd jesteś i jak długo uczysz się języka. przegląda też przez chwile twój test (nie sprawdzając go dokładnie, nie licząc punktów) i przydziela cie do grupy.