Cześć.
Meg-a także Wam wszystkim-na imprezkę gorąco polecam sałatę (włoski przepis) np. jako przystawkę albo dodatek do czegoś:
Składniki: zielona sałata,oliwki (bez pestek),ser żółty,suszone pomidory,
boczek,grzanki,oliwa z oliwek,suszony czosnek,sól.
Boczek pokrojony w kostkę podsmaża się.Chlebek pokrojony w kostkę podpieka się na patelni i posypuje czosnkiem suszonym (=grzanki).Umytą sałatę porwać,suszone pomidory pokroić (słoiczek ok.10zł,ale daje się ich malutko,tylko na smak,więc starczają na długo),ser żółty zetrzeć na tarce-polać oliwą,doprawić+boczek i grzanki.Smacznego!
Jest naprawdę PYCHA! Ja robię bez boczku i też jest super.Smak oryginalny i dobry na taką okazję.Najczęściej robi wrażenie.
Z czystym sumieniem mogę polecić także tartę z porami.Jest naprawdę rewelacyjna w smaku-robiłam ją wiele razy i zawsze wszystkim bardzo smakowała.Ciasto można zrobić wcześniej i przechować w lodówce,żeby było szybciej.Podać przepis?Podam:
Składniki na ciasto: 25 dag mąki (1,5 szkl.),15 dagmasła lub margaryny,1/3 szkl.zimnej H2O,1 łyżka oleju (lub oliwy),1/2 łyżeczki soli.
Składniki na farsz: 3-4 pory,3-4 cebule (można więcej),
gałka muszkatołowa,żółty ser,2 jaja,0.5 szkl. śmietany.
Posiekać zmrożoną margarynę z mąką+olej,sól i H2O (można dać mniej H2O i 1 jajo).Ciasto zagnieść,uformować kulę i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godz.
Pory podsmażyć z cebulą+w czasie smażenia gałkę i żółty ser.Po odstawieniu z ognia + 2 jaja i śmietanę.Wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki,rozłożyć na blachę,położyć farsz. Piec ok.45-50 min. w średnio nagrzanym piekarniku (ok.180'C).
To jest przepis na blaszkę średniej wielkości-Meg,jeśli gości będzie dużo,wszystkie składniki x2.Świetnie do tego pasuje barszcz czerwony-naprawdę rewelacja!
A w związku z tymi imieninami-WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO! SZCZĘŚCIA,RADOŚCI,ZDROWIA I SPEŁNIENIA MARZEŃ.
Pozdrawiam serdecznie.