baby boom?

Temat przeniesiony do archwium.
1291-1320 z 1785
Pozwol, ze kazda bedzie nadawala dziecku takie imie takie jakie bedzie chciala ona. Wiec jesli ktorejs nawet spodoba sie Casimiro to tobie nic do tego. Wybor imienia to sprawa osobista. Ty nazwalas swoje dziecko tak a inna inaczej. koniec kropka.
Po drugie wybor imienia laczy sie z tym gdzie dziecko bedzie mieszkalo. Jak pisala Kasia z Milano, jezeli niektore polskie imienia co z tego, ze na polskie realia ladne, ale we Wloszech ciezkie do wymowy to czemu mam obarczac tym dziecko, zeby za kazdym razem stalo tracilo pol godziny w urzedzie na samo podyktowanie swojego imienia? Moje imie Agnieszka w Polsce jest ok, ale we Wloszech jego wymowa stwarza juz problemy wiec nie bede obarczala tym mojego dziecka (gdy go bede miala w przyszlosci bo jeszcze nie jestem w ciazy). Bede za to dazyla do takiego imienia by czulo sie ono swobodnie z nim we Wloszech plus takze by dziadkowie w Polsce tez nie mieli wiekszych klopotow z jego wymowa. Takze prawdopodobnie jak dziewczyny tutaj bede dazyla do imion tzw miedzynarodowych np Sara, Klaudia...
To bedzie moj osobisty wybor a twoje insynuacje, ze ci sie takie cos nie podoba nie beda miec dla mnie najmniejszego znaczenia.
>wcale nie bezczelne...tylko widoczne golym okiem zmanierowanie
>wloszczyzna..

A może jak mšż mi kiedyœ zaproponuje imię dla dziecka -Zdzisław- to ja mu powiem, że jest zmanierowany polszczyznš? Czy to nie działa w druga stronę?
Skoro jesteś ciekawa odpowiedzi, to dlaczego nie czekając na nią, zarzucasz mi insynuacje? Nie wiesz nawet, co chcę powiedzieć ale wiesz, że to jest insynuacja, chociaż nie wiesz, czego. Gratuluję przenikliwości umysłu Kasiu.

>>>jestem ciekawa dlaczewgo to Twoim zdaniem Genio rodzina polsko wloska nie daje dziecku polskiego imienia?
dziekuje za odpowiedz>bezczelne,bezpodstawne insynuowanie czegos
..niektore polskie IMIONA..
Tak w ogóle chciałem zaakcentować FAKT tego, że jeżeli w rodzinach polsko-włoskich zdarzają się dzieci noszące typowo polskie imiona, to jest to rzadkość.

Możecie sobie to nazywać insynuowaniem czegoś, czy teorią spiskową, ale polskich imion praktycznie nie ma.

Ja tego nie oceniam, stwierdzam jedynie fakt.
:D he he jak dotad to plec zenska pije tu peany o wloskich imonach..jescze zaden Wloch sie nie wpisal z peanami na temat Zdzislawa czy Przemyslawa,Bogdana czy Bogumila,a sa piekne i niektore zabawne http://www.onrpodhale.fora.pl/historia,17/staropolskie-imiona-dla-synow-i-corek,1111.html
a wracajac do Casimira to wlasnie 2 x tu w Itali nacielam sie na to imie w typowo wloskich rodzinach i byli zaskoczeni ze to polskie imie ..wielkiego krola zreszta.Albo psa ,suke wlasciwie nazwali Bogusia i nie wiedzieli, ze to polskie imie zenskie..he he zabawni ci Wlosi..nie zaprzataja sobie glowy zbedna wiedza..
Ja mojemu psu tez nadalam polskie imie:)))
w rodzinie mamy nowego szczeniaka/w kraju /i dostal o dziwo!wloskie imie Quattro..ale i tak przerobilismy je na polskie Kłatrosik xD...I Kłatrosik okropnie kłartosikuje w domu, skłatrosikowal dywan i kilka par obuwia,Caly dom jest wykłatrosikowany...Kłatrosiostwo sie szerzy okropnie,kazdego dnia!Wszyscy czekaja az Kłatrusowi mleczaki wypadna i przestanie kłatrosikować. xD
O czym to świadczy, że nie ma odpowiedzi?
Dobrze, że są pieski i inne zwierzątka, którym można nadać typowo polskie imiona.:))
W Polsce moja niestety nie zyjaca juz psina zostala nazwana przez mame Kaja. Zas we Wloszech przypaletal sie do nas piesek ktory zostal natychmiast ochrzczony przez mego meza Burek. Kiedys mu wspominalam o takim typowym psim imieniu i mu sie tak spodobalo, ze ledwo go zobaczyl i zaraz Burek, Burek. No i cala okolica teraz tak wola na psa.
wiec jest tak jak napisalam,ze Twoja wypowiedz to byla tylko insynuacja czegos,nie wiem czego...
nadal nie wyjasnies dlaczego Twoim zdaniem nie daje sie dzieciom polsko wloskim polskich imion.Rzuciles haslo,zainsunuowales cos,ale z wytlumaczeniem tego co chcesz przez to powiedziec lichutko ci idzie.
A tam, lichutko, nie lichutko. To nie ja jestem w związku z Włoszką/Włochem.
Stwierdzam jedynie, że:
..niewielu Włochów, którzy mają polskie żony, mówi po polsku,
..wiele dzieci z rodzin polsko włoskich nie mówi po polsku.
..praktycznie nie zdarza się, aby dzieci z rodzin polsko włoskich nosiły typowo polskie imiona.

Takie są fakty.
bravo
No, bravo, bravo.
no
a sie porobilo.... :)

Zadziwiajaco zgadzam sie z Ilecka, imie absolutnie nie powinno sie "wyrozniac z tlumu ", grozi bowiem, ze z ta cala aura innosci za 20 lat imie bedzie na poziomie Zdzislawa.
gaio : "Mysle, ze po 6 szt.znajdziecie i potem...rozmowa z dzieckiem jakie imie pragnie/to potrwa troche czasu"

ehehehhehehhe

nie dosc, ze jedza to ,na co ono ma ochote, spia kiedy ono ma ochote, siku chodza tez pod jego wplywem to jeszcze maja dawac soba manipulowac i pozwalac MU na wybieranie imienia :)
Cale szczescie, ze to tylko takie czarodziejki jak Ty potrafia, plebs ma normalne sny i sypia z mezem a nie z kalendarzem.

Co za pierdoly.
no
gajowy ..a na dodatek uwazam ,ze to nie jest 'wasze dziecko'tylko ,ze wy jestescie 'jego rodzicami'i w to wierze,po prostu dziecko wybralo was na rodzicow,przychodzi do was oferujac celowe zadanie do wykonania.Mam na mysli plaszczyzny duchowe.Reinkarnacja.Jesli rodzice sie nie sprawdzaja..dziecko odchodzi.amen
W w szczegolnosci to odejdzie jak sie dowie, ze nie zostal nazwany po polsku tylko po wlosku. Bo on zamiast Fabio wolalby byc Zdzisiem. No i sie obrazi i pojdzie sobie:))
"Jesli rodzice sie nie sprawdzaja..dziecko odchodzi.amen " - sorki ale nie rozumiem - co to znaczy, ze sie nie sprawdzaja?
O czym wy mówicie dziewczynki?/
zaraz przyjdzie Gajowa i wypowiedz Gaio skwituje jednym slowem:-D
o dzieki Kasiowska za ta wiare we mnie, ale tym razem oslabila mnie dosc skutecznie. Ty sie szykuj na decyzje Fasolkowatego. Najlepiej sie ubierz na galowo na porod, koniecznie makijaz. Jeszcze sie matka dziecku nie spodoba i bedzie.
Ty gaio, a jesli dziecko odchodzi w wieku 40 lat to znaczy tez, ze rodzice nie teges ???
A mi się podoba imię Maja dla dziewczynki... ale u mojego męża nie przejdzie.
Mnie się Maja nie podoba. Strasznie dziecinne jest to imię. Do dziecka jeszcze pasuje, ale jak ta dziewczynka dorośnie? Brzydkie.
Fasolek sie poruszyl:)))))
Nofika,co z Toba?
Zapisalas sie na kurs?
a reszta mam jak sie czuje?
Ja musze powiedzic,ze czuje sie bardzo dobrze.Cale 4 miesiace minely bez mdlosci,wymiotow itd.Wlasnie weszlam w 5 miesiac.
W sobote bylismy u znajomych i bylo kilka starszych pan-rodzice i ciotki.Po pol godziny rozmowy,gdy wyszlo,ze jestem w ciazy,powiedzialy mi,ze jak mnie zobaczyly,to chcialy sie zapytac,czy jestem w ciazy,ale nie zrobily tego,bo nie byly pewne...myslaly,ze mam kilka kg za duzo:-O
Gajowa,wygladam jak baba w ciazy czy jak baba z tlustym brzuchem?
Temat przeniesiony do archwium.
1291-1320 z 1785

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia