Życie w Rzymie - realia

Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 281
Mirable jest taniej ci wychodzi utrzymanie konta w Irlandi to uzywaj tego co taniej kosztuje..konta sa jak dzieci do wykarmienia co to zawsze sa glodne i utrzymanie ich kosztuje :D
Sette nie cywchodzi taniej chyba ze co miesiac bede jezdzic zeby wybierac E :D Sobie Italianie nie zle licza za wybor z bankomatu tez... :)
2 eu
..mysle ze tak jak wszedzie ..korzystajac z zagranicznego bankomatu placisz 2 eu dlatego lepiej wybierac 'raz a dobrze' czyli duza sume
ahahaha ..Rzym jest sexi!!! bene bene...
http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Rzym-wsrod-najseksowniejszych-miast-na-swiecie,869.html
haha no ale coś w tym jest, jednak ciepły klimat, te krajobrazy i ludzie sprawiają że jest tam "cieplej" w sensie panującej atmosfery. Ja właśnie patrzę na dojazd z lotnisk do centrum..i powiem szczerze że jestem przerażona tą samotną misją...jakoś nie lubię sama w nowym mieście się poruszać, szukać dróg..i chyba pójdę na łatwiznę i wezmę tą oznaczoną lotniskową taksówkę;]

zazdroszcze Wam, że macie to już za sobą ...
edytowany przez DaSempreRoma: 17 lis 2012
Cytat: DaSempreRoma
haha no ale coś w tym jest, jednak ciepły klimat, te krajobrazy i ludzie sprawiają że jest tam "cieplej" w sensie panującej atmosfery. Ja właśnie patrzę na dojazd z lotnisk do centrum..i powiem szczerze że jestem przerażona tą samotną misją...jakoś nie lubię sama w nowym mieście się poruszać, szukać dróg..i chyba pójdę na łatwiznę i wezmę tą oznaczoną lotniskową taksówkę;]

taksowka 50-60 euro ,ale to zalezy z ktorego lotniska :P

zazdroszcze Wam, że macie to już za sobą ...
A ja tam ciagle sie dziwie ,co niektore osoby pociaga w Rzymie (i to chyba tylko te ,ktore tego miasta nie znaja ,bo te co tam zyja to 99% "kocha" rzym tak samo jak ja ) :P

brodny ,smierdzacy ,szary ,bury i ponury.... a jak pada deszcz i rozmoczy te szczochy zwlaszcza kolo Koloseum czy dworca centralnego to mozna zwymiotowac :P

DaSempreRoma - jak bedziesz w Rzymie idz na San Lorenzo ,polecam ! :D
Zgadzam się z wpisem nade mną! Cuchnie jak w parzoku! To ja już wolę zapach wiejskiego powietrza.. pełnego krówek i świnek i kurek :P
Nie ma nic gorszego od smierdzacych nieumytych ludzi! Czasami jak jade do pracy i czuje, ze ktos juz od 8 rano smierdzi jak przepocony szczur, dziekuje samej sobie ze nie zjadlam sniadania bo az sie w zoladku prekreca! Czy Wlosi nie uzywaja szczoteczek do zebow i antyperspirantu?? ffuuuuuj

http://catnthecity.blogspot.it/
Nie narzekajcie tak, bo ani Polacy nie są aż tak czyści ani też polskie ulice.
racja...
to nienarzekanie tylko stwierdzanie faktow ;)
Cytat: Coccusia
Nie ma nic gorszego od smierdzacych nieumytych ludzi! Czasami jak jade do pracy i czuje, ze ktos juz od 8 rano smierdzi jak przepocony szczur, dziekuje samej sobie ze nie zjadlam sniadania bo az sie w zoladku prekreca! Czy Wlosi nie uzywaja szczoteczek do zebow i antyperspirantu?? ffuuuuuj

Coccusia ale tak jest wszedzie poczatkowo myslam zepiszesz o warszawskim tramwaju..Te chlopy sie nigdzie na swiecie nie myja..spi taki w podkoszulku i bokserkach/wyczytalam to na naszym forum juz byl post o tym :D / rano wstaje nawet prysznica nie wezmie ..bo sie spieszy.....i wlasnie to ze Wlosi nosza ten dwudniowy zarost..wszyscy sa nie ogoleni..to mnie irytowalo z poczatku/ sporo lat temu/..mowilam: sluchaj gosciu czy ty nie masz odwagi spojrzec sobie z rana PROSTO W OCZY??..czyli spojrz w lustro zobacz ten zarost i zgol to!..

http://catnthecity.blogspot.it/
niestety, rano musze cos zjesc, bo mam zawroty glowy, ale "na szczescie" wg mnie gorzej smierdzi poznym popoludniem...

Natomiast w Polsce w zimnym okresie w miejscach duzych skupisk ludzkich czuc smrod dawno niepranych ubran.
Lepiej ma ten, kto ma gorszy wech!
podobno ci co maja dobry wech...http://www.biomedical.pl/aktualnosci/badanie-wechu-sposobem-na-wczesne-wykrycie-choroby-parkinsona-6759.html
No cóż to że śmierdzi to akurat kwestia nie miasta a raczej niewychowania ludzi, którzy się załatwiają byle gdzie. A że tam tylu mieszkańców w dużej mierze z zagranicy, to ciekawe kto ma tego pilnować...na dworcach śmierdzi również w Polsce, przynajmniej na tych co byłam..
Nawet zimą jadąc komunikacją czuje "zapachy" co generalnie nie powinno mieć miejsca bo ludzie grubo ubrani a jednak...
Zresztą to jest kwestia gustu i nie ma się co dziwić że komuś może podobać się Rzym..ja prócz samego miasta mam sentyment rodzinny bo najpiękniejsze chwile swojego dzieciństwa przeżyłam właśnie w Rzymie ;)
A co mnie ciągnie ? Praca.
Cytat: DaSempreRoma
No cóż to że śmierdzi to akurat kwestia nie miasta a raczej niewychowania ludzi, którzy się załatwiają byle gdzie.

Dlaczego nie kwestia miasta? ...przeciez miasto to takze, a moze nawet przede wszystkim, ludzie.

Zreszta ja nie narzekam i ja uwielbiam Rzym ...mimo, ze w nim mieszkam mi nie przeszlo ;-)
edytowany przez marysia2: 26 lis 2012
No dokładnie marysiu, miasto to przede wszystkim ludzie. Tylko ja takich ludzi nie znam co sikają pod Koloseum czy na dworcach i nic nie poradzę na to że inni tak robią.
A miasto samo w sobie uwielbiam :) I sama jesteś przykładem na to że można, mimo jego mankamentów, które posiada jak każde inne, duże czy mniejsze miasto, we Włoszech, w Polsce czy Stanach. Temat rzeka ;)
Dla mnie np. Bolonia jest szara, bura i smutna. Takie miałam wrażenie. Zupełnie inne miasto niż Rzym według moich odczuć. W centrum pełno ćpunów, śmieci i ta wilgoć. Nie podobało mi się. A w Rzymie nawet ćpuny nie zepsuły mi radości bycia tam :)
Cytat: forumista_nuova
I nie tłumacz tego literówką, już któryś z kolei raz piszesz tak to "trudne" słowo. Oczy czasem bolą od waszych byków.
Dorzućmy jeszcze do tego "bród" w wykonaniu margherity i mamy piękną, polską nowomowę.

Nawiaze jeszcze do pierwszych wpisow, bo nie sledzilam tematu...
Przekonywac, ze nie jestem tym nickiem nie mam zamiaru, bo kury i tak wiedza lepiej.
Ale chcialam powiedziec, ze dobrze, ze takie wpisy sie pojawiaja, chociaz osobiscie uzylabym innych slow, dlatego okroilam cytat.

Co do nastepnego-tym razem bzdurnego, malo ambitnego komentarza, to nie dziwi mnie, ze wyszedl on od tak malo obiektywnej krytykantki!

Cytat: margherita2
do forumista nuova: zamiast krytykowac wszystkich, ktorzy wypowiadaja sie na forum jakie to strasznie straszne i niewybaczlne bledy robia w jezyku polskim moglabys sie zastanowic, ze moze nie wszyscy, ktorzy pisza po polsku na forum sa Polakami, byc moze mieszkaja od lat poza Polska albo na przyklad nie urodzili sie w Polsce tak jak ja! Mnie akurat nie dziwia twoje bledy ortograficzne, ktorych jest pelno w twoich wypowiedziach po wlosku, ale wnioskuje, ze jesli jestes Polka to wloski nie jest twoim jezykiem ojczystym.

To, ze ktos nie mieszka w Polsce, ma sie nijak do popelnianych bledow. Odkad to jezyk mowiony uczy nas ortografii ? :)))) !!!
I jeszcze to urodzenie poza Polska... ciekawe, kto takie tlumaczenia lyknie, widzac tak poprawna stylistyke...?!

Albo to nagminne przepraszanie za literowki, bo pisze sie szybko, nie czyta sie i nie analizuje swoich wpisow... Laske robicie, ze sie wypowiecie?

"Wydaje się, ze w sytuacji gdy jesteśmy anonimowi, nie bierzemy odpowiedzialności za treść i formę, to możemy nie przestrzegać zasad, których nie lubimy, a nawet w ogóle na nie nie zważać - mówi prof. Jerzy Bralczyk do Internautów- ale to jest jednak także kwestia pewnego szacunku wobec tego, do kogo piszemy, czy też w ogóle wobec czytelników. Starajmy się jednak pisać poprawnie. Sam zwracam na to uwagę."
edytowany przez marshmallow: 26 lis 2012
czyli zle wszystko zle zle zle i jeszcze raz zle ..jak jest tak zle to przeciez sa istnieja inne fora da meraviglia..chocby wloskie ,wystarczy jeden click o bedzie sie bez lamentowania i fanatazjowania..albo prywtana dyskusja zawsze z Bralczykiem..bedzie cud miod!
Taaa.. wiemy ze ty to nie forumista ..forumista weszla na forum dokopywac innym..okreslila sie jasno z twego maila marsh na moj...GENIO to ty nie jestes hehehe ...
jestem GLOWNYM SWIADKIEM ze ty Marsh to Forumista ,nie zapominaj
Adminie, Twoj protegowany troll dalej zasmieca forum!
Podobaja mi sie wpisy autorki tematu, natomiast wstydzilabym sie wyrazac takie opinie

Cytat: _che_palle_
brodny ,smierdzacy ,szary ,bury i ponury.... a jak pada deszcz i rozmoczy te szczochy zwlaszcza kolo Koloseum czy dworca centralnego to mozna zwymiotowac :P

... bedac Polka-obywatelka tak szarego i nijakiego kraju...

Rzym to jedno z tych miejsc, ktore niewatpliwie posiada GENIUS LOCI...
Rzygac to mi sie chce, jak musze przyjechac do swojej ojczyzny!
No ale ja wiem, ze opinie wielu moich rodakow rzadko bywaja odzwierciedleniem stanu faktycznego, a naprawde dobry gust-na wielu plaszczyznach jest niczym bialy kruk.
edytowany przez marshmallow: 27 lis 2012
taa wiemy ze rzygac ci sie chce na widok Polski..znamy twe wczesniejsze wpisy na temat Polski..sa unikatowe na forum..nikt dotad tak negatywnie i z taka wielka nienawiscia nie pisal o swoim kraju pochodzenia jak ty marsh na Fiolecie..az przykre to ,wspolczuje ci ,zal mi cie ..widac jak duzo nienawisci jest wTobie
Cytat: SettediNove
esato
A dajcie sobie już spokój!
esato

a to niby ja gadam sama ze soba!
esato?
to jest poziom wloskiego po wielu latach? chociaz w sumie to nie ma sie czemu dziwic, w twojej profesji jezyk sluzy do czegos innego... :D
a i interpretacji tekstu tez jakis element uczyl
edytowany przez marshmallow: 27 lis 2012
Boże skąd nagle ta burza wymiany zdań ?! Nie lubię takiej atmosfery ;/
...niestety osoby, ktore lubia robic burze wymiany zdan ...tez sie zdarzaja w Rzymie ;-)
Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 281

»

Życie, praca, nauka