polacca e italiano,,,?,,,

Temat przeniesiony do archwium.
1111-1140 z 1240
Moja Mama mi powiedziała, że w Polsce są programy o Ratzingerze i że mówiono o nim iż nie używał samochodów ale chodził wszędzie na piechotę, w jednej sutannie i że jako nastolatek wstąpił do seminarium-wojna to przerwała i znów wrócił. Myślę, że powoli zacznę się przyzwyczajać Benedykt XV był orędownikiem pokoju, więc Ratzinger jest jego kontynuatorem. POtrzeba troszkę czasu, ale już mi lepiej. Wiecie, ja się źle wyraziłam wczoraj nawet przed sobą samą. Bo w sumie wcałe nie kojarzyłam go z narodowością i nawet nie zastanawiałam się, że jest Niemcem. Tylko uderzyły mnie te flagi na Pl-św.Piotra i wtedy jakoś mi się wszystko poplątało.
Witam, dzień doberek wszystkim...........

Co za dzień, ten wczorajszy!
Muszę się przyznać, że mnie osobiście bardzo cieszy ten wybór, papieża-Niemca( modliłam się tylko, żeby to nie był Włoch, nie wiem czemu? )

Najgorsze jednak było to, że mimo radości z jednej strony był i ogromny smutek, jakaś niepowetowana strata i pustka, której nic nie zapełni.
Tak wiele sie mówiło, Wielki Papież Polak, a teraz jakby Jego cudowność, dobroć, gdzieś zblakły............mam nadzieję, że to tylko moje odczucie.

Co do tak szybkiego wyboru, jestem mile zaskoczona tą jednomyślnością.
Tak, Weba są programy o nowym Papieżu, jak to dziwnie brzmi?

Wynika z tego, że jest bardzo dobrym, skromnym człowiekiem a tą skromnością podobny jest do Wielkiego Polaka.
Myslę, że jest godzien tego wyboru, nie pozwoli odejść w zapomnienie swojemu poprzednikowi a wręcz przeciwnie.

Powinniśmy być dobrej mysli, i wspirać Go modlitwą.
weba ,widzisz juz ci lepiej ,bo doszlas do wniosku,że jednak nie myślałaś o narodowości
a nawet jakby był Polak to też już nie Karol Wojtyła.to był po prostu wyjątkowy człowiek.
luisa jak samopoczucie dzisiaj?powrócimy do tematu?
wiesz,ja też bardzo nie chcialam Włocha,jakoś czułam,że byłby powierzchowny i nie autentyczny.
poza tym nowy papież tez jest spoza,nie miejscowy ,na obczyźnie ,to trochę tak jak nasz papież
a co do jednomyślności to kardynałowie chcieli zjeść kolację :)
Emra jest ok, jasne że powrócimy do tematu, jesli tylko chcesz.
A to że był w HITLER JUGEND? MUSI MIEC WIELE NA SUMIENIU SKORO ZOSTAŁ DUCHOWNYM......NIE WIEM CZY TO DOBRY WYBÓR....CZAS POKAŻE
św. Paweł prześladował Chrześcijan zanim został świetym , to ze dzis jest sie grzesznym nie znaczy że nie mozna sie w przyszłości stać dobrym człowiekiem...Pozdrawiam
Koziołku 33! Mnie tez x lat temu nie pytał, czy chce należec do HSPS (Harcerska Słuzba Polsce Socjalistycznej). Wychowawczyni zapisała całą klasę i cześc! To był totalitaryzm. Zapytaj ojca, zapytaj matki....
A ja jestem ciekawa jak Włosi przyjma nowego papieża. Przeciez Niemców tam nikt nie lubi??
Dziewczyny - są juz jakieś odzewy " w tym temacie"?
czesc dziewczynki wpadłam na chwilke i popadłam na wypowiedz koziołka.Hej koziołek ty pewnie jestes bardzo młody,zycie jeszcze cie nauczy patrzeć na swiat inaczej,ale trzeba czasu. Takajedna masz racje babcia Ci to mówi .A swoja droga to,dopuszcza wi ciekawa tez jestem wypowiedzi Włochow.Tylko nie tych telewizyjnych. Jak mnie dopuszcza do neta to wpadne do Was .Ciao narka-jak mówia moje dzieci.
Wlosi, z ktorymi ja sie spotykam (ogladalismy transmisje razem) po okolo 30 sekundowym szoku (ze niemiec) zaczeli klaskac i krzyczec (jak to oni) Vivat Papa! W moim otoczeniu zostal zaakceptowany niemal natychmiast. Jednak przed ogloszeniem kto bedzie nowym papiezem widzialam lze w niejednym oku... jak wiecie bardzo, ale to bardzo kochali tu Jana Pawla II...
hey hey...
ja tez nie przepadam za niemcami, ale ciesze sie ze to Ratzinger zostal papiezem.
a tak wogole to przegladam sobie swiatowa prase i juz znalazlam kilka artykulow o tym ,ze nowy papiez zostal cieplej przyjety w Polsce niz w jego wlasnej ojczyznie ...heh
Ja tylko na chwilkę. Koziołku drogi-ja też miałam ten sam problem co Ty, ale moja Mama i siostra wyjaśniły mi to, że MUSIAŁ i że chyba już wtedy był w Niższym Seminarium. oglądam wiadomości włoskie i oczywiście potwierdza się fakt, że jest to człowiek pokorny, prosty i dobry. Jego główna linia to przedłużenie misji Wojtyły. Takie stwierdzenia padły na wczorajszym kazaniu przez niego wygłoszonym. A jak Włosi to odbierają? Nie wiem-nie mam na razie możlliwości dowiedzenia się bo w sklepach czy barach nie mówi się o tym. Oni mają ważniejsze sprawy......Al epowiem Wam, że cieszę się już, że to on a nie ktoś inny. Chyba to był taki szok powyborczy.:-)
Moi Wlosi sa zadowoleni ...mòwia,ze Niemcom przyda sie Papiez, tak jak i przydalby sie Francuzom.
Licza ,ze zrobi on dalszy krok ku zjednoczeniu Europy...i moze troche Niemcòw sie nawròci.
Ja tez czytam ròzne komentarze...i..Niemcy boja sie twardej reki Ratzingera, woleliby kogos bardziej liberalnego.
Mòwi sie ,ze pierwsza podròz papieska bedzie do Polski..byloby to bardzo mile.
Cześć wszystkim...dzięki za te wszystkie wpisy bo ja do tej pory też byłam w takim szoku powyborczym jak Weba, nie wiedziałam co o tym myśleć, otworzyliście mi oczy, to dobrze, że mamy takiego Papieża...muszę tylko więcej poczytać na jego temat...
cześć wszystkim
też dziwnie się czułam jak ogłoszono nowego papieża.....
myślę że niemiec zyskał sobie dużo zwolenników...........w każdym przemówieniu wspomina wojtyłę....nawet wczoraj .........miło z jego strony.........tylko żeby to nie była dobrze przemyślana rozgrywka............ zobaczymy.............
pozdrawiam
witam!zagladam co jais czas, bo pisze i pisze moja prace magisterska!a tak a propo na temat niemiec:) dziekuje wam tez za to,ze podzieliliscie sie ze mna i z innymi waszymi odczuciami!ja wczoraj napisalam to tak spontanicznie, siedzialm w pracy, i jak zobaczylam wybor paieza, no to bylo mi zle...choc nigdy nie pisalam ze przeszakdza mi ,ze jest on niemcem..ja mam wiele sentymentu do tego kraju, zreszta moje studia o tym swiadcza i to ze tam mieskalam...sa lepis i gorsi niemcy, tak jak kazdy czlowiek z innego kraju...ale wasze wypowiedzi troche podniosly mnie na duchu, a przynajmniej zaczynam rozumiec wybor konlawe, i cala reszte...moze swuiat i kosciol jest zadowoliny z tego wyboru sadze ze wiekszosc innych ososb tez...ja musze na to zadowolenie troszke poczekac...musze to przemyslec, uporzadkowac...moze podroz do rzymu i do watykanu toche w tym pomoze...bo bardzo cche pojsc i zapalic swieczke na grobie naszego kochanego paieza....
witam!zagladam co jais czas, bo pisze i pisze moja prace magisterska!a tak a propo na temat niemiec:) dziekuje wam tez za to,ze podzieliliscie sie ze mna i z innymi waszymi odczuciami!ja wczoraj napisalam to tak spontanicznie, siedzialm w pracy, i jak zobaczylam wybor paieza, no to bylo mi zle...choc nigdy nie pisalam ze przeszakdza mi ,ze jest on niemcem..ja mam wiele sentymentu do tego kraju, zreszta moje studia o tym swiadcza i to ze tam mieskalam...sa lepis i gorsi niemcy, tak jak kazdy czlowiek z innego kraju...ale wasze wypowiedzi troche podniosly mnie na duchu, a przynajmniej zaczynam rozumiec wybor konlawe, i cala reszte...moze swuiat i kosciol jest zadowoliny z tego wyboru sadze ze wiekszosc innych ososb tez...ja musze na to zadowolenie troszke poczekac...musze to przemyslec, uporzadkowac...moze podroz do rzymu i do watykanu toche w tym pomoze...bo bardzo cche pojsc i zapalic swieczke na grobie naszego kochanego paieza....
sorki, wkelilo sie az dwa razy:)
Sory alisa ale z tego co wiem nie wolno palic swieczek na grobie Ojca sw, ani zostawiac kwiatòw....
bo gdyby wszyscy chcieli to zrobic ..to watykan chybaby splonal:)
Ale na pewno mozesz sie pomodlic...
pozdrawiam
wiem, zle sformulowalam, chcialm powiedzic, ze postwie jaks malenka swieczke gdzies przed bazylka:) a modlic mzona sie zawsze....
bardzo mi sie podoba u was :)pozdrowienia:*
witam!Przypadkiem weszłam na wasza stronke i niesamowicie mi sie spodobała...hehe czujecie ten klimacik...jestescie jak widze bardzo miłe osobki:)ja mam na imie Ania i widac ze jestem z polski;)a dokładniej z zamoscia.nigdy nie byłam we włoszech ale mysle ze to miłe panstwo:) co do wczorajszej wiadomosci o nowym papiezu to jestem tak mysle z tego ,ze to własnie On a nie inny ,był zreszta bliski naszemy papiezowi polakowi...chociaz jest niemcem :|ale napewno ludzie tez go pokochaja.. moja mama powiedziała ze jest nawet podobny do naszego;)kochanego Jana Pawła II.....głeboko wierze ze bedzie On kontynuował dzieło Naszego Karola..."NIECH SIE DZIEJE WOLA NIEBA Z NIA SIE ZAWSZE ZGADZAC TRZEBA.."
gryzoniuszek! ale masz świetnego nicka! no taki śmieszny i rozbawiający od razu! musisz być wesołą osóbką. Skoro Ci się tu podoba to zdejmij kurtkę i rozgość się! Mamy tu dużo tematów, można narzucić jakiś. Zapraszamy!
dzekuje serdecznie za zaproszenie(weba)!!przeczytałam od poczatku wszystkie wasze wpisy tutaj....długo troszke zajeło mi to:D:D:D postaram sie tu czesto bywac :)pozdrawiam
Dziewczyny, które mają zamiar przenieść się do Włoch - na stronie
www.infonegocio.com/xeron/bruno/italy.html
obeirzyjcie sobie filmik "Europe and Italy", dedykowany tym, którzy wierzą, że Włosi zachowują się jak inne narodowości; to tak ku przestrodze :-)))
Chociaż przy większości scenek można by też napisać "Europe and Poland".
Ciekawa jestem, jak ten filmik odbiorą te z was, które już tam mieszkają - dajcie znać!
Dobranoc wszystkim.
Betsy....film swietny!
Najbardziej podobalo mi sie parkowanie, przejscie przez ulice...i wybory.
Tak, tak cos w tym jest...chociaz wielu z Wlochòw to swietni kierowcy...i nie parkuja jak na filmie...ale niektòrzy z pewnoscia tak!
Usmialam sie...pokaze ten film mojemu mezowi, jak bedzie mial dobry humor...nie chce zeby sie obrazil... na tego Wlocha co ten film zrobil:):):)
Filmik podobał mi sie , podesłałam mojemu synowi ,który wybiera sie samochodem do Włoch. (ku przestrodze)
dzien dobry Wszystkim!!!
betsy-filmik świetny!! niektóre sytuacje podobne jak w naszym kochanym kraju,najbardziej podobala mi sie polityka i przejscie na drugą strone!!

Na jaki temat dzisiaj podyskutujemy dziewczyny ???
Hejka dziewczyny! Filmik rewelacja:-) , szczególnie przystanek i przejście dla pieszych...świetne!ale się uśmiałam aż mi "oczy zaparowały":-))))
Pozdrowionka!
http://www.toya.net.pl/~kazzie/flash/yesno.swf Cos podobnego ale juz nie we włoszech;) hehe ..
Temat przeniesiony do archwium.
1111-1140 z 1240

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa