polacca e italiano,,,?,,,

Temat przeniesiony do archwium.
541-570 z 1240
reneska, dzięki za adres.
Słuchajcie dziewczyny.Pamiętacie kto założył to forum? Joanna77. Jak pomnik tkwi jej imię na początku i w spisie tematów. Otóż Joasia nasza kochana nie chciałaby wchodzić tutaj ze swoimi problemami, bo boi się, że to nie na temat.
A ja jej napisałam, by szybko tu przyszła i zawarła nowe znajomości. Asiu, chyba nie masz mi za złe, że poproszę o doping ze strony dziewczyn? No to dopingujcie, aby nabrała odwagi i się odezwała i pozostała już z nami!!!!!!!
Joanno77Gdzie jesteś ?Dlaczego milczysz? Zapraszamy do nas,czym chata bogata...
http://ds5.agh.edu.pl/~grzanka/krzyze/index.html
lulilaj wyjechałaś już czy się pakujesz?
wypiszcie mi najbardziej znane wloskie portale internatowe
.....wiem ze to troche nie na temat ,ale pomozcie mi
wiecie co dziewczyny,właśnie wróciłam ze służb.wyjazdu i odobało mi się to,że wiele aut miało na antenkach czarne kiry a także domy ozdobione są
flagami polskimi i papieskimi z kirami.
W piątek prawie wszyscy nie pracują,nawet małe sklepiki będą zamknięte,firmy transportowe ogłosiły ciszę od 7 do 17.
Mniw natomiast ogarnia strach i jest mi coraz bardziej przykro,że zbliża się piątek i ,że już więcej nie zobaczę twarzy ukochanego Ojca Świętego.
sorry za literówki ale spieszyłam się
Joanna 77 czekamy na ciebie i dziekujemy,ze zalozylas ten temat...ktòry teraz moznaby juz nazwac inaczej....z racji tego co piszemy.
Z kilku wpisòw domyslam sie ,ze jestes z Wroclawia( jak ja)...?
Prosze cie i wspieraj mnie, twoja wroclawska rodaczke:)
Jak widzisz tu nie ma tematòw " nie na temat"...a problemy mamy wszyscy...jesli moglybysmy ci jakos pomòc..jestesmy
Widzialam transmisje z sejmu...wszyscy oddali hold Papiezowi...ustami Cimoszewicza...i dzis jak nigdy to co mòwil mialo rece i nogi!
W takich chwilach jestem dumna ,ze jestem Polka!!!!!
W ogòle teraz jestem jeszcze bardziej dumna ,ze jestem Polka!!!!
Witajcie,,,,
ojej,,dziekuje,dziekuje za slowa otuchy tak sobie tylko pomyslalam ze niechciałabym się narzucać tymbardziej że teraz nie czas na to,,,ale bardzo chetnie dolacze do pogaduch bo gdy czytam forum to az serce rosnie:)
ja tez Franci ogladalam akurat ta transmisje,,Cimoszewicz z przejecia popelnil male przejezyczenie mowiac Pawel Jan II ale przeciez to najmniej istotne
a przed chwilka sluchalam radia,,mowili o telebimach ze normalnie kosztuja okolo 20tys a w tej chwili ponad 100tys /niepojete/bo miala byc Msza z transmisja na rynku tyle ze w takiej sytuacji raczej nie bedzie,,juz nie wspominajac co sie dzieje na dworcach u tzw konikow ktorzy zdzieraja kase za odsprzedawane bilety,,,
wybaczcie ale nie zawsze pomimo ze czesto tu zagladam moge lub potrafie cos napisac bo to roznie jest w pracy,,w kazdym razie jestem z wami sercem i pozdrawiam was wszystkie gorąco
cieszymy się,że dałaś znać.ja też siedzę w pracy i nie zawsze mogę pisać ,ale jak tu nie zajrzę to jestem chora.Joanno77 a jak z Twoją nauka włoskiego?
zaraz musze wyjsc ale chociaz slowko w odpowiedzi,,,moja nauka spoczela na laurach bo do kiedy mialam kontakt z moim italiano to chcąc nie chcąc musialam troche sie interesowac tymbardziej ze on po polsku ani slowka ale na poczatku lutego sie skonczylo i szczerze mowiac sobie troche odpuscilam wezme sie jak tylko jakos dojde do ladu ze wszystkim bo mam sentyment do tego jezyka tylko musze sie zmobilizowac,,
ciara, my nie szukamy linków włoskich, jesteśmy trochę tu zasiedziałe......ale jeśli chcesz możesz przyłączyć się do nas!

Czy ktoś zaglądał do adresu inizjatywa młodych? ja to zaraz wyślę gdzieś tu we Włoszech niech wiedzą jak to się dzieje u nas!
No Joanno nasza!wreszcie!!!!!tu nie ma listy obecności sprawdzanej codzień-kiedy można to się wpisujemy, bez obciążeń i poczucia winy!Cieszę się, że się zdecydowałaś.Ciężko CI po skończeniu tej historii?
Napisałam dziewczyny do tvn-u opisując nieco naszą sytuację tu we Włoszech, o tym forum jak nas wspiera w tych chwilach-zwłaszcza dziewczyny z POlski i podałam im ten adres jeśli chcą się dowiedzieć czegoś czego media nie podają.
hej............Joannę witamy szczególnie.............na tej stonce od inicjatywy młodych są zdjęcia prawdopodobnie z krakowskich akademików...........moim zdaniem inicjatywa świetna i udana, a zdjęcia super..........pozdrawiam
witajcie,,,
cieszę się że dzięki mojej znajomości z italiano powstalo to forum na którym poznałam tak wiele życzliwych osób ,,,
Cześć! Ja też się bardzo cieszę, że jest to forum.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Tyle się ostatnio wydarzylo, że nie dam rady objąć tego wszystkiego.
jednak ważne jest to ,że jesteście Wy dziewczyny............

Droga Joanno to był super pomysł, bo dzięki Tobie samotność nie jest tak doskwierająca i do tego są osoby, które sa w stanie ciebie zrozumieć.
To nie jest łatwe związać się z osoba o innych nawykach, kulturze, itd............
Ty nam wszystkim "biednym żuczkom pomogłaś.

Dziękuję Wam wszystkim bo uważam, że przyjaciółek takich jak Wy to ze świecą szukać!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hej Asiu! Widzę, że złapałaś bakcyla, bo już z samego rana zaglądasz do nas-świetny znak!!!!!!Dziewczyny, miłego dnia wszystkim!!!!!!!!
I ja dziekuje wszystkim, ktòrzy na tym forum dziela sie swoim zyciem....
Wczoraj napislam kilka maili do moich przyjaciòl,zeby sie podzielic tym jak jest u mnie....
Odpisali wszyscy zszokowani.......
Ale to byly wielkie slowa otuchy...........jeden z moich znajomych ksiezy napisal,ze przychodza do niego do spowiedzi takie zbiry,ze kiedys wialby przed nimi...ludzie w Polsce sie nawracaja...jednocza...
ale napisla tez ,ze i w Polsce nie brakuje burakòw....
Zycze Wam milego dnia...
Pod koniec kwietnia jade do Wroclawia...juz nie moge sie doczekac.
Pewnie wszystkim,albo prawie wszystkim jest nam jakos smutno, Kogos jest nam brak.Ale Pan Bòg zostal, dziala, pobudza, powoluje...
To wszystko wydarzylo sie dzieki Niemu!
"Tak niech swieci wasze swiatlo przed ludzmi,aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego, ktòry jest w niebie".
Wszystko dzieki Bogu, a zatem chwalmy naszego Ojca, ktòry jest w niebie za naszego Ojca, ktòry byl na ziemi!
Dzis sa juz razem - twarza w twarz.............
Bardzo wzruszył mnie ten wiersz i choć smutny - posyłam go dalej ...

Sosna została przywieziona i ofiarowana Papieżowi przez pielgrzymkę górali z Zakopanego i posadzona
w Ogrodzie Watykańskim, gdzie uschła.
Prymas Glemp przywiózł ten stary wiersz z ostatniej wizyty u Papieża

Jan Paweł II

Do sosny polskiej

Gdzie winnice, gdzie wonne pomarańcze rosną,
Ty domowy mój prostaku, zakopiańska sosno
Od matki i sióstr oderwana rodu
Stoisz sieroto pośród cudzego ogrodu.

Jakże tu miłym jesteś gościem memu oku,
Bowiem oboje doświadczamy jednego wyroku,
I mnie także pielgrzymka wyniosła daleka,
I mnie w cudzej ziemi czas życia ucieka.

Czemuś, choć cię starania cudze otoczyły,
Nie rozwinęła wzrostu, utraciła siły?
Masz tu wcześniej i słonce, i rosy wiośniane,
a przecież twe gałązki bledną pochylone.

Więdniesz.
Usychasz smutna wśród kwitnącej płaszczyzny
I nie ma dla ciebie życia, bo nie ma Ojczyzny.
Drzewo wierne!

Nie zniesiesz wygnania, tęsknoty
Jeszcze trochę jesiennej i zimowej słoty
A padniesz martwa!
Obca ziemia cię pogrzebie.
Drzewo moje.
Czy będę szczęśliwszy od ciebie?

październik 1995
Franci ,przepiękny wiersz,dziękuję.
Wiesz ,wczoraj zdenerwowałam się ,bo rozmawiałam z moim przyjacielem z Włoch i on mi mówił,że Italia jest też pogrążona w żałobie,wystarczy zobaczyć w RAI,ale tam pokazują tylko Rzym.Poza tym powiedział mi,że u nich panuje przekonanie,że Papież był komunistyczny,więc prawie się z nim pokłóciłam,ale potem uznałam,że to nie ma sensu.
śliczny wiersz ja też go poślę dalej,,,Franci tak sobie cicho pomyślałam że jak będziesz we Wrocławiu to może się spotkamy jeśli będziesz miała chwilkę?,,,Weba racja to wciągające potrzeba kontaktu,, żeby dzielić się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami/może nie jestem aż tak bogate w nie jak wy/ale miło jest być razem!!,,,,pozdrawiam ze słonecznego Wrocławia
Chetnie sie spotkam joanna77..bedziesz miala podszkolic wloski rozmaiwajac z moim mezem:)
Odezwe sie przed samym wyjazdem
Piękny wiersz, też prześlę go dalej......
Co do wycieczek do Wrocławia może jest ktoś kto wybiera się do Gdańska w najbliższym czasie?
właśnie o 12.00 wszsyscy kierowcy na drogach trąbią
Wyobrażacie sobie właśnie słyszałam wypowiedż w radio, pewnej kobiety, że Papierz to nic wielkiego nie zrobił.

Ignorancja i jeszcze raz ignorancja, jak można mówić takie rzeczy i to katoliczka...........

Jak można oceniać obcokrajowców, gdzie niektórzy Polacy nie są lepsi.............
To smutne...
Nawet mi się komentować nie chce zachowania tej pseudo katoliczki...
Szkoda słów...
Wierszyk śliczny...już go wysłałam do wszystkich w pracy, bardzo się ucieszyli...
Pa!
Witam dziewczyny!
Trafiłam tu całkiem przypadkiem i szczerze przyznam, że jestem w wielkim szoku. Jeszcze dwa dni temu płakałam z radości, bo na 99% miałam jechać do Watykanu, miałam po raz ostatni oddać hołd najwspanialszemu człowiekowi na ziemi. Niestety nie było mi to dane i dopiero po przeczytaniu Waszych wypowiedzi cieszę się z Tego. W życiu nie przypuszczałam, że tam to wszytsko tak wygląda. Uważałam Włochy za kraj, który ramie w ramie razem z nami Polakami najmocniej przeżywa. opłakuje i cierpi po stracie Ojca. Już same informacje o podwyższonych cenach były dla mnie zaskoczeniem. A teraz cieszę się, że jestem tutaj, na tej ziemi, którą ON kochał najbardziej. Wczoraj byłam na marszu młodzieży, na przepięknej mszy na palcu papieskim, tym samym na którym Jan Paweł II odprawiał mszę 7 lat temu kiedy byłam jeszcze dzieckiem. Stałam wśrod tysiąca innych osób, płakałam z nimi. Świeczka świeci sie u mnie cały czas, od piątku. Wstążeczka na antence jest od niedzieli:( Jestem dumna z Polaków, że się jednoczą w tej trudnej chwili, że są tacy jak papa chciał żeby byli, chociaż w sobotę rano, gdy razem z siostrami poszłyśmy do kościoła aby modlić się o zdrowie papieża usłyszałyśmy hałas odkurzaczów. Nie było ani jednego księżą, nie można było sie skupić:( Wyszłyśmy i udałyśmy sie pod pomnik papieża i dopiero tam, na dworze poczułam się bliżej niego ...
Dlatego weba ja świetnie Cię rozumiem. Wiem, że Jan Paweł II przebaczał i że tego nas nauczał, ale to co robią księża to sie w głowie nie mieści. Rozumiem Twoja złość i mimo, że nie nam to osądzać to według mnie on powinien ponieść jakieś konsekwencje. Kościól i tak już podupada, ludzie coraz mniej wierzą i to właśnie przez takie osoby..
Np. ja osobiście poznałam księdza, który u mnie w lokalu( jestem barmanką) kupował drinki dla jakiś panienek:/ I jak pomyślałam, że on to robi za pieniądze tych starszych babci, które ostatnie piniądze oddają na kościół to aż mi się nie dobrze zrobiło ...
A przecież jeszcze wtedy ksiądz Karol Wojtyła jak chodził po kolędzie i brał pieniądze w domu w którym było lepiej oddawał je w następnym w którym się nie przlewało ...
Franci wiersz jest poprostu cudny, tak wiele mi uświadomił, czytałam go i łzy płynęły mi po policzkach bo żałowałam, że tak późno to wszystko zrozumiałam. To co robisz jest wspaniałe, trzymam kciuki aby w tych ciężkich momentach znaleźli się ludzie, na których będziesz mogła się wesprzeć. Pamiętaj, że teraz wszyscy Polacy jesteśmy razem i jesteśmy z Tobą! Pozdrawiam Was i trzymajcie się, zwłaszcza jutro w tym ciężkim dniu:(
Temat przeniesiony do archwium.
541-570 z 1240

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa