Polacca, Polacchi e gli Italiani cz.4

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 533
Witam wszystkich!

Za fryzjera stawka jest wysoka u nas. 70 euro za pasemka, mycie, modelowanie-bez podcinania. 40 euro podcinanie i modelowanie. Fajnie, nie?

taaaaa..rozumiem co masz na myśli m.d.v. i masz rację .Tylko, że taki już ten świat -jak pisałam wcześniej,-że uczy nas kombinowania i jasne jest, że jeżeli ktoś Ci podtyka na tacy smaczny kąsek trudno po niego nie wyciągnąć ręki. Gdyby wszyscy mieli taką autodyscyplinę to piractwo nie miało by szans. Ale niestety....poza tym - społeczeństwo oszczędza w ten sposób. Nie jestem absolutnie za tym tylko analizuję sytuację.

Franci. Akt urodzenia z księgi wieczystej-kserokopia z tejże księgi-nie wydruk z komputera-tosię nazywa Atto integrale della nascita. To przetłumaczone /w Polsce dużo taniej/ do usc. mogą chcieć też Wasz akt małżeński z datami ur. to też przetłumaczyć i ew. wniosek o wpisanie do ksiąg-to zależy od danego urzędu. Przez ambasadę trwa to dłużej i kosztowniej....

Marzena-przykro mi, że jest Ci ciężko. Znam jedną dziewczynę też z tamtych okolic. Wyjechała tuż po szkole i podziwiam ją za to jak sobie radzi. Nie ma na kogo liczyć i samam musi sobie tworzyć sieć, o którą może się zaczepiać. Niełatwe to życie. Ale przecież tu są tematy pracy -ja nie buszuję tam ale widziałam wielokrotnie jak sobie przekazywali adresy i dawali info na ten temat. Może tam próbuj.

Zeusek-jak zaczął się dzionek? no to na razie
o, cześć chianti, ty też już na dyżurze?
cóż trzeba budować lepsze jutro ;-)
widzę że tobie rodzinka pospać nie daje :-)))
dzien doberek!!dori dzieki wielkie:)za ta apteke!!to sa leki ginekologiczne, alenie pigulki anty:)wiec z ciekawosc pytalam, bo jeszcze przez 2 miesiace musze je brac!ale jesli jest taka mozliwosc to zawsze moze mi mama italiano wykupic lub cos poszukac!!dzieki wam wielkie:)
a co do polakow za granica, chyba o tym pisaliscy!!to polecam artykul na onecie"rodowici anglicy z polski"!!to cos w nawiazanaiu do zachowania polakow:)
witaj weba!!jak tam zdrowko?????dzidzia juz daje o sobie znac!!??
buziaki i do zoabczenia:)
pigulki anty-sa bezplatne,bynajmniej niektore.wiec jesli poprosisz mame Twojego chlopaka ,zeby zalatwila ci recepte,nic cie nie beda kosztowaly-ale zaznaczam ze zalezy od pigulki(chyba)ja kiedys uzywalam po porodzie Milvane i byly bezplatne(przy okazaniu recepty)
och sorki
zle przeczytalam
jesli to nie anty to wystarczy zapytac w aptece,czy sa "mutuabili"i jaki jest ich koszt,bedziesz wiedziala gdzie oplaca ci sie kupic
haah dzieki dori!!to na bank nie sa anty:)maialam mala operacje w sprawach kobiecych wiec dlatego:)ale dzieki wielkie za info...to mi sie przyda:)
agha i znalazalam kolejny artykul do naszej dyskusji!!tym razem na interii "gej twoim lub twoj brat"!!dokladnie nie pamietam!!polecam!!!i dostalo sie kaczynskiemu:)
ciao a tutti ! buon a nawet giorno :)

sorki za brak przywitania ale "wrzucik" Marzeny wytracil mnie na moment z rownowagi uswiadamiajac co tak naprawde jest wazne. Mieszkam w podobnej miejscowosci i rozumiem ja do samej krwi i kosci. Trudno zatem powstrzymac sie czasem od uwagi w tonie zalu do jakiejs osoby, do sytuacji w kraju itp. Nie o tym chcialem jednak napisac... To wielki skarb ze masz rodzine ktora Ci pomaga i napewno to doceniasz piszac o swojej matce. Sa takie sytuacje ,ze dostrzega sie jak cos lub ktos byl wazny dopiero po jego stracie czego doswiadczylem na wlasnej skorze i piszac o tym mam nadzieje, ze ktos kto jeszcze o tym nie wie lub nie ma czasu zauwazyc tez to przeczyta... Nie mam zamiaru nikogo pouczac ale wiem jakie uczucia towarzysza takiej syuacji dlatego pozwolilem sobie na mala dygresje. Druga sprawa to determinacja - w Twoim przypadku sporych rozmiarow ona jest - czy dobrze zrozumialem ? chcesz jechac w ciemno ? Nie wiem czy to dobry pomysl, nie chcialbym sie zapedzic w mentorskim tonie ale ... dziewczyny moze cos dodacie od siebie ?... ja bynajmniej skorzystalem z pomocy biura posrednictwa

a tak wogole to chyba niedlugo jakies pepkowe pic bedziem :) ?
a teraz ide poczytac jak oberwalo sie kaczorowi :]

dzien jest przepiekny :) niebo nad zDolnym Slaskiem nie flumfi i chociaz nie jest tak azzurro jak w Sorento to ... la dolce vita quando sei con me :)
no,no, zeusek się rozśpiewał...
pępkowe od razu by chcieli.
Chianti -rodzinka nie daje mi spać? Moja Mała "już " śpi nawet do 6.30 a czasem do prawie 7. Z pobudkami na mleko jak tej nocy np. dwa razy, ostatni raz o 5 i ja niestety nie dawałam rady zasnąć bo ja już jestem w drodze do pOlski przecież. Poza tym Mate na 8 do szkoły i od razu Mała do żłobka. Mam z nią młynek. Jest bardzo żywiołowa, gaduła, spryciara i w ogóle kobietka taka. Na prawdę dziewczynki są urocze. Ale cholera dyryguje i wymaga!!! A ja już czasami nie mogę. No ale to jest cały skarb naszego życia dlatego czekałm cierpliwie kiedy zacznę się cieszyć z następnego dzieciątka bo zawsze chciałam mieć pełno wokół stołu na Wigilii.........Powiem Wam skrycie, że dzisiaj czuję się wyśmienicie jak dawno się nie czułam, zero miesmaku w ustach i wogóle jakiś power we mnie wstąpił. Może to ten chłód? Nie wiem ile to potrwa ale cieszę się niezmiernie zwłlaszcza, że waga też mnie pociesza. Nie waga-horoskopowa tylko ta do ważenia się. A już myślałeś, co...?

Dobra, tyle-trzeba coś porobić póki jest ochota i siły. No to rajdzie.
dziewczynki sa urocze :] zwlaszcza te ktore juz powiedziec cos potrafia :] moje natomiast szczescie - lat 2 za kilka dni chociaz mowic biegle jeszcze nie potrafi to doskonale daje sobie rade z wypowiedzeniem wszystkich emocji, wskazaniem wszystkich potrzeb i oczywiscie jak wszystkie dzieci jest znakomitym organizatorem potencjalnie wolnego czasu swoich rodzicow:] czego nie powie po polsku powie po wlosku (czytaj - rekami) i tak oto rosnie mi w domu kolejna szyja do trzymania glowy na bacznosc :] o sprycie, inteligencji i zaradnosci psssst bo za duzo tu kobiet i slodzic Wam tez tak znowu bez przerwy nie mozna :P
czep sie traktora Weba a wagi zostaw w spokoju :D
Do wszystkich Polakow poza granicami Polski...

przeczytajcie sobie artykuł na Onet.pl w dziale Przeglad prasy pt.'Rodowici Anglicy z Polski' ...obawiam sie ze dotyczy on nie tylko pseudo-anglikow
jak czasem przegladam tu rozne fora,nie mowie jednak o konkretnych osobach...

warto sie nad tym zastanowic
Cha, cha, cha!!!! dobra, czepię się traktora, ale wcale by mi nie przeszkadzało gdyby i inna waga mnie wspierała.....:-DDD
Moj a Niunia też ma 2 lata i jeszcze nie umie dobrze mówić ale tak jak Twoja umie wyrazić emocje i wytłumaczyć o co jej chodzi. No pogadaj no trochę o tej inteligencji kobiecej.....czekamy.......oh, jak ja to lubię!
minoe-już alisa nam nadała te tematy jak i o paradzie. Właśnie przeczytałam obydwa. Tak, to prawda ale nie reguła, że POlacy tak się zachowują.

A co co parady-zobaczcei jak tam się liżą n atych zdjęciach i jak to pokazać dzieciom?!!!!a nawet mnie osobiście to przeszkadza. Szczerze mówiąc przeszkadza mi takie lizanie się nawet pary obu płci. co innego cmokanie a co innego prawie gra wstępna. I ja takim paradom jestem absolutnie przeciwna!są disgustose i demoralizujące i nie są normalne. Jeszcze raz podkreślam, że nienormalność chce wyprzeć normalność.
przeczytałam jeszcze artykuł o silikonowych biustach. A co Wy myślicie na ten temat?
Ja osobiście nie lubię sztucznego ałe rozumiem kto sobie poprawia dla lepszego samopoczucia i komleksów. Jednak wiele kobiet przesadza, wystarczyłoby tylko uniesienie piersi bez żadnych silikonów. Teraz robią takie cuda......
tak króciutko - artykuł o Polakach w Anglii - zastanawiam się czy przypadkiem nie jest od początku do końca zmyślony. Takiż on tendencyjny, przecież i tutaj ludziom odbija. A trzy osoby to nie cały naród.

Odnośnie sylikonów - ochyda, zwłaszcza że jak piszesz w zasadzie wszystkie z nim przesadzają. Na TV4 jest program "Chcę być piękna" czy jakoś tak - idea jest taka, że wybierają kilka kobiet niezadowolonych ze swego wyglądu i bezpłatnie je "robią" na nowo. Matko, jak to fatalnie wygląda w trakcie! Na dzień dzisiejszy to praktycznie można wszystko zmienić. Kwestia tylko po co? Dlaczego kobieta 40 letnia uważa, że jest brzydka i stara i dlaczego nagle zaczyna przeszkadzać jej jej własny nos? Albo biust?

Weba - coś dzisiaj masz dużo czasu dla nas - i bardzo dobrze!

pax et bonum
popieram chianti-dla mnie to sztucznie wyolbrzymione-----a nawet jesli to jakies 3 oszolomy nie moga byc wizytowka narodu-----mnie sie wierzyc nie chce--choc oszolomow nie brak----ale sama sie nie podpisuje a mieszkam za granica od 12 lat----------wiec to sa raczej wyjatki----ja pozostane zdania ze wiecej ludzi jest podobnych do mnie niz do przytoczonych przykladow
Ja jeszcze chce wròcic do watku ksiazek w plikach........
Nie umiem czytac takich ksiazek.....a wy?
Mam taka radosc kiedy moge ksiazki dotknac...czas przy czytaniu to dla mnie festa....
te wirtualne...choc w tresci takie same...nie rajcuja mnie.
Tak jak mail nie jest dla mnie "normalnym"listem...ktòre nota bene...uwielbiam pisac i dostawac.
Lubie dotknac, czuc, czasem charakter pisma zdradza w jakim ktos jest nastroju, czasem widac,ze kapnela lza......szkoda, ze ludziom teraz nie chce sie pisac listòw.
Co do artykulu w onecie.....tez wierzyc mi sie nie chce...jakies to sztuczne....ale moze sa i tacy...od czego to zalezy,ze ludzie tak sie zachowuja.
Moze to po prostu kompleksy z czasòw kiedy klepali biede i teraz chca pokazac,ze sobie"poradzili".
Ale powiem, ze kiedy ja mòwie ,ze w Italii nie jest tak ròzowo...moi znajomi tez robia oczy...a niby swiatli ludzie z nich.....a dziwi ich to.
Bo wydaje sie ,ze na "zachodzie" jest zawsze lepiej niz w Polsce.
przeczytalem tylko o "braciach" i to bardziej ze wzgledu na to ze ktos przejechal sie po kaczorze :] taki wredny jestem :P nawet jak ktos mnie oskarzy o brak empatii to nie cierpie typa i zdecydowanie mam zamiar olac go na wyborach, gorsza sprawa jednak ze sensownej dla niego alternatywy rowniez brak... kwa kwa kwa
wracajac do "braci" wyjelas mi to z ust zreszta wczesniej juz napisalem ze co innego zwiazek nikomu nie szkodzacy i nie majacy wplywu np na nie wyksztalcona jeszcze psychike dziecka ( o zgrozo ! sa kraje ktore akceptuja takie .... jak to nazwac ??? ) a co innego lizanie sie na ulicy ktore rowniez w przypadku hetero jest obrzydliwe - walczyc o swoje prawa, dac wyraz swojej innosci OK ! ale z poszanowaniem estetyki przynamniej tej podstawowej i tolerancji w stosunku do tych od ktorej tej tolerancji sie zada . Juz tak zupelnie na marginesie zupelnie sadze ze temat "braci" wcale nie zasluguje na az tak duza uwage a wybucha pewnie z racji tego za sami nie jestesmy pewni co slowo tolerancja tak naprawde oznacza i kazdy ma wlasna wersje tego slowa. Matka Natura znalazla w swoim domu miejsce dla zjawiska homo ale udzielila mu zgodnie zreszta wg "zaslug" nalezne mu podrzedne i malo znaczace miejsce - to tez o czyms swiadczy ...
silikonowe biusty ..... :] ach! oh ! eh ! piekne .... ale tylko na zdjeciach i w telewizji. Tylko jak ma sie to piekno do szacunku po pierwsze do siebie - gdybym byl kobieta zastanowilbym sie czy moj partner ma dobrze w glowie oczekujac tego ode mnie a po drugie jesli mialbym na tyle madrego partnera ktory nie ma takich pragnien nad swoja glowa czy wszystko z nia w porzadku:] posuwanie sie do takich praktyk tylko i wylacznie po to aby wzbudzic chwilowy zachwyt .... po co ? tosz to i tak pozniej oklapnie albo trzeba bedzie na gwalt wyciagac bo cos zaczelo sie dziac nie tak. Szacunek do partnera polegac powinien chyba na akceptacji tego jaki jest, jesli ktos lubi silikon niech moze znajdzie taki egzemplarz z gotowym juz zderzakiem o takiej lub innej twardosci i rozmiarach :] dlaczgo ranic kogos swoimi pseudowyobreniami o ideale pieknosci ? Ozenilem sie z kobieta a nie za przeproszeniem z cycuszkami, ktore rowniez uwielbiam ale zrobic im nic nie dam :] Zeby nie bylo zem taki krysztalowy jest to popatrzec lubie ale zostanmy moze przy zdjeciach...
Dzien dobry wszystkim!
Franci - wnosze z powyzszych postow, ze juz pare wiadomosci nt. rejestracji aktu dziecka w PL masz. Pozwole sobie przedstawic, jak powinno to wygladac teoretycznie, czyli wg polskich przepisow.
- bierzesz akt urodzenia z Comune: copia integrale dell'atto di nascita' - con paternita' e maternita'; b. wazna jest ta "paternita' " - dlatego, ze w odpisach skroconych, czyli w "estratto per riassunto dell'atto di nascita' " bywa, ze podaja tylko samo imie ojca i koniec, co wg polskich przepisow jest niewystarczajace (no bo jest - ojciec ma jakies nazwisko...); wloski akt nalezy zalegalizowac w polskim konsulacie - Ty jestes z Emilia Romagna chyba ? - to w Mediolanie, Corso Vercelli 56, 20145 Milano, tel. [tel];
jesli myle sie i mieszkasz troche dalej w strone centrum-poludnia Wloch, to w Rzymie, tel. [tel];
mozna zrobic droga pocztowa (lub dhl-owa);
- akt wloski nalezy przetlumaczyc na j.polski, albo tutaj na miejscu (w tym wypadku: tlumaczenie zwykle, nie przysiegle, mozesz to sama zrobic) i zalegalizowac to tlumaczenie w konsulacie, albo w Polsce (w tym wypadku u tlumacza przysieglego)
- pojsc do USC tam gdzie jestes w PL zameldowana i zarejestrowac akt; jesli nie jestes w PL zameldowana - to do USC Warszawa-Srodmiescie, ul. Jezuicka 1/3.
- wziac z USC polski odpis skrocony aktu ur.
- identyczna procedura dotyczy rejestracji aktu malzenstwa
- nie ma okreslonego przepisami czasu, w obrebie ktorego nalezy to zrobic
Majac akt ur. dziecka, paszport polski, za zgoda pisemna ojca, mozesz otrzymac w kazdej chwili. Na paszport "normalny" - 10-letni - czeka sie w tej chwili do ok. 3 miesiecy, jednak w momencie skladania wniosku mozna poprosic o paszport tymczasowy, wazny rok, ktory wydawany jest, przynajmniej w Rzymie, tego samego dnia.
Pozdrawiam!
Zeus_ek...jak juz cie widze......
strzelam...
Zgorzelec?
achhhh Franci :]
musisz poprawic skupienie :P
Ksiazki w formie elektronicznej:
- Franci, ja tez wole stanowczo ksiazki tradycyjne! Ale z braku laku... poza tym ja wcale nie czytam ich w komputerze, bo mi sie oczy b. mecza. Wydrukowalam sobie i czytam "normalnie".
- Chianti, kto okradl jakas ksiegarnie? Jesli idzie o mnie, to powtarzam, ze dostalam z szesc ksiazek e-mail'em od znajomej, ktora chciala mi zrobic niespodzianke. Zrobila ogromna! Dostalam, a nie wynioslam z jakiejs ksiegarni. I czytam sobie, tj. wydrukowalam i przeczytalam dotad jedna, bo nie mam czasu na regularna lekture.
Na marginesie - nie znam zrodla, skad moja kolezanka, informatyk zreszta, wziela ksiazki. Aha - mozesz podac ten przepis (tj. niekoniecznie tresc, wystarczy - ktory to Dz.Ustaw); tak z ciekawosci - sprawdzilabym sobie jego tresc, bo tyle przepisow jest niescislych - ma luki prawne, ze istnieje duze prawdopodobienstwo (a przynajmniej mozna miec nadzieje...:)), iz jest on takim kolejnym... pozdr.
kochana, o prawie autorskim Pani slyszala moze?
Ota dzieki......
Jestem zameldowana w Polsce, mam tam swoje mieszkanie......wiec zrobie te wszystkie formalnosci w Urzedzie stanu cywilnego we Wroclawiu a dokumenty przetlumacze u "mojego" tlumacza przysieglego...jak to robilam wczesniej.
Z tego co pisala Doris.....ona zameldowala swoja còrke w mieszkaniu w Polsce , pewnie zrobie to samo....moja mama caly czas chce ,zeby nasze dziecko studiowalo w Polsce:):)
Ale co tu o studiach, jak ma dopiero 13 miesiecy:):)
Co do paszportu...to mòwisz o paszporcie dla malej?Wloski juz ma....
A nie wiem ile czasu trzeba czekac na polski...???
Problem w tym,ze jak jedziemy do Polski to nie dluzej niz na 6-7 dni...mam nadzieje,ze uda mi sie w tym czasie wszystko zalatwic.
Tak i wszytskie sprawy konsularne zalatwiam w Medilolanie...namiary mam, konsul sympatyczny...no i mozna sie dodzwonic...bo pròbowalam tez do Rzymu...mam wszytskie namiary...dzieki
mdv- slyszalam, ale otrzymanych w prezencie w pliku ksiazek nie zamierzam niszczyc przed przeczytaniem.
Ktory to przepis?
sluchaj mdv - a jak by sie tak przyjrzec dokladnie twojemu kompowi ...
wszystko masz takie legalne ?
Franci:
- ja nie meldowalam dzieci w PL, ale oczywiscie mozesz to zrobic; teoretycznie, czyli znow wg polskich przepisow, jesli sie nie mieszka na stale w PL to nalezy sie wymeldowac; jednak wiele osob tego nie robi (mimo, ze np. mozna miec na siebie zapisane w PL mieszkanie, w ktorym sie nie jest zameldowanym), bo wygodniej im z roznych powodow "trzymac" zameldowanie.
- ciesze sie, ze masz dobre wrazenia z konsulatu w Mediolanie; kiedys tam pracowalam (dawno, do 1999 r.); byl wtedy b. fajny zespol, ktory oczywiscie potem sila rzeczy rozproszyl sie po swiecie.
Pozdrawiam!
hej:) wlasnie czytalam sobie wasze wpisy i zauwazylam ze jestes z Wroclawia:)))) Ja tez pochodze z Wroclawia, ale obecnie mieszkam i studiuje w Anconie.
Ciesze sie ze znalazlam ta stronke. Mozna sie tutaj wiele dowiedziec, nauczyc i naladowac pozytywnie.....
pozdrawiam:))
owszem. mam. czy to takie dziwne? naprawde nie rozumiem dlaczego ludzie w polsce zarzucaja od razu innym cwaniactwo. chociaz moze to faktycznie nietypowe. nie bede sie wiecej wdawac w dyskusje, bo nie o to mi chodzilo powiedzielismy z chianti swoje zdanie na ten temat, uscislilismy o co nam chodzi. najwyrazniej zostalismy zle zrozumiani. panie znowu poczuly, ze nalezy odpierac ataki. ok, weba mowila: hustawka hormonalna. jezeli chcecie do tego splycac wasza kobiecosc, to ok. wybaczam ze wzgl na hustawke hormonalna. a droga pani Ota umie chyba, jak sadze, obslugiwac komputer i wyszukiwarke i sama rowniez potrafi znalezc prawo autorskie jezeli tak bardzo jest jej potrzebne. jakos nie czuje sie zobowiazny do obrony tej twierdzy jakim jest prawo.
pozdrawiam
rownie pokojowo
jak chianti
emde..ecc

franci, masz racje. ksiazka ma tylko urok kiedy jest ksiazka. ksero czy wdyruk to jakby czytac jakies zimne bezosobowe dokumenty! pozdrowionka
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 533

»

Nauka języka