baby boom?

Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 1785
aha zapomnialam tez, ze mialam robiony test na rozyczke
witajcie dziewczynki..
ja juz po wizycie u lekarki.bylo naprawde ok.siedzielismy w srodku 45 minut. kazala powtorzyc mi wszystkie badania z 1 trymestru zeby to juz po wlosku bylo.zrobila mi usg to takie bardzoo dlugie gdzie mierzyla wszystko(raczki ,nozki...)trwalo to z 25 minut.z malutka wszystko ok ale kazala mi raczej wypoczywac i sie nie forsowac zeby dostarczac jej potrzebnych elementow.dzis zadzwonie na kurs przedporodowy...
musze uciekac papap
witajcie dziewczynki..
ja juz po wizycie u lekarki.bylo naprawde ok.siedzielismy w srodku 45 minut. kazala powtorzyc mi wszystkie badania z 1 trymestru zeby to juz po wlosku bylo.zrobila mi usg to takie bardzoo dlugie gdzie mierzyla wszystko(raczki ,nozki...)trwalo to z 25 minut.z malutka wszystko ok ale kazala mi raczej wypoczywac i sie nie forsowac zeby dostarczac jej potrzebnych elementow.dzis zadzwonie na kurs przedporodowy...
musze uciekac papap
witajcie dziewczynki..
musze uciekac papap
Hej, ja tez dzis po pierwszej wizycie u wloskiego lekarza. Pani sie zmartwila ze nie wszystkie wg niej potrzebne badania mam porobione (np na toksoplazmoze) i wysyla mnie baaardzo pilnie na USG morfologiczne (ponoc jakies specjaliztyczne), ktore powinnam robic teraz na gwaltu rety (20 tydzien), ale kolejka jest na 2 miesiace... No coz, moze sie wepchne...
PS Sorki jesli sie nie odzywalam ale kursuje miedzy Polska a Wlochami i teraz przygotowuje sie wreszcie do podrozy ostatecznej - wracam do Polski. Wiaze sie to oczywiscie z nawalem spraw do zalatwienia, co mnie praktycznie z zycia wylaczylo. Zostalam wyrzucona na inna orbite... Dziecko w drodze, podroze, walizka, walka o stypendium, badania do doktoratu, remont mieszkania...uff:) Wiec wybaczcie - obiecuje ze sie poprawie!

A moje malenstwo - jeszcze nie znam plci, jakis tydzien temu zaczelo mi dawac kopniaki:)
Zapomnialam wspomniec o bardzo waznej rzeczy: pamietajcie przyszle mamusie, jesli bierzecie magnez, to odstawcie go koniecznie w 37 tygodniu ciazy, bo pozniej moze byc kiepsko z porodem, pozdrowionka
ps co do badania na taksoplazme to jest faktycznie bardzo wazne!
Oto link i informacje, o ktorych wczesniej wspominalam: http://www.rodzicpoludzku.pl/wartowiedziec/artykul.php?warto_wiedziec_id=13
ciekawostki:

http://www.9fashion.pl/kalendarz_ciazowy.pdf

http://www.babyboom.pl/ciaza_i_porod/zdrowie/standardowe_badania_podczas_ciazy.html

http://ciaza.babskiesprawy.info/ciaza-badania.html
czesc Mamuski:)

Paola3, super, ze sie odezwalas:)! To jestes juz w 20 tygodniu? Wow:). Kiedy termin? Ja dzisiaj ide do ginekologa, mam nadzieje ze dowiem sie jakiej plci jest malenstwo:))Licze godziny do wizyty.

Marcia, nie sadzilam, ze bedziesz musiala wszystko powtorzyc. A o co tak naprawde jej chodzi? Czytac nie umie, czy brakuje Ci badan? Wczoraj odbieralam moje stare badania z ambulatorium i dowiedzialam sie, ze teraz za kazda realizowana recepte trzeba placic 10 euro:((. Nie cierpie Prodiego!

A mam pytanko: jak Wam idzie kompletowanie garderoby dla dzieci? Wczoraj robilam przeglad co mamy i w efekcie juz sama nie wiem co kupowac. Mamy po trochu wszystkiego, ale chyba nic w wystarczajacej ilosci. Macie jakies zlote rady? Nie chce kupic za duzo, ale chce byc przygotowana.
Buzka:)))
Bocco, a dlaczego przepisali Ci ten magnez??? I co to jest KTG?
Dbaj o siebie i pisz na biezaco:)))
A jak tesciowa?
Moja chodzi i rozglasza wszedzie, ze ma nadzieje ze moj porod bedzie w terminie, gdyz na wczasy musi jechac... Az mam ochote jej cos zrobic!!!!!
Buzka:)
Magnez przypisuje sie z reguly kobietom w ciazy, gdy maja skurcze np. lydek badz twardy brzuch. Kardiotokografia (KTG) to monitorowanie akcji serca płodu wraz z jednoczasowym zapisem czynności skurczowej mięśnia macicy. Badanie to pozwala wcześnie wykryć sytuacje zagrożenia życia płodu. Z pewnoscia bedzie je miala kazda z was reguloarnie pod koniec ciazy.
Jesli chodzi o tesciowa to jeszcze nie przyjechala i wolalabym, zeby w ogole nie przyjezdzala. Lubie ja, ale lepiej niech bedzie tam gdzie jest;-)

Ciekawa jestem jakiej plci jest twoja dzidzia. U mnie bylo calkiem smiesznie, bo na poczatku bylam przekonana, ze to chlopiec i nazywalam go "groszek", bo w koncu byl malutki i rosl, no a pozniej okazala sie Sara:-)

ps Melatrata, a co z duphastonem? bierzesz go jeszcze?
Czesc Bocco:)))
To zycze Ci z calego serca, zeby nie przyjechala:))!!!
Strasznie chcialam, zeby moja mama przyjechala na porod, ale chyba nic z tego nie wyjdzie:(. Po pierwsze musi juz zaczac rozgladac sie za biletem, a z takim wyprzedzeniem trudno trafic w termin porodu. Po drugie, nie chce jej skazywac na siedzenie samej w domu, albo z grupa rozwrzeszczanych wlochow, gdy ja bede w szpitalu. Wiec raczej przyjedzie po porodzie.
Mam nadzieje, ze dzisiaj z lekarzem ustale czy rodze naturalnie, czy cesarka. Jesli naturalnie, to chce szybko zapisac sie na kurs w szkole rodzenia.
Bocco, a Ty zapisujesz sie do banku krwi pepowinowej? Szkoda, ze nie pociagnelam tematu gdy pisala o tym Wisienka:(. Musze szybko sie rozejrzec.
Wciaz biore duphaston:(. Dzwonilam do ginekologa z Polski i nie kazal odstawiac:(
Bocco, a jak u Ciebie z ta garderoba dla dzidzi? Szukalam w linkach, ktore dalas, ale nie ma nic odkrywczego.
Mam:
2 posciele
2 reczniki
1 kocyk
1 przykrycie
body po 5 w kazdym rozmiarze
4 czapeczki
skarpetki i buty
4 sliniaki
spiochy-pajacyki w roznych rozmiarach
Ale wszystkiego musze jeszcze dokupic, masz jakies rady?
Buzka:)))
Marcia, a jak Lorenzo zareagowal na pierwsze USG:))?
Czesc Mamuski:)!
U mnie chlopak:))) i cesarka:(
Dufastonu juz nie musze brac, ale musze lezec, bo jest ryzyko przedwczesnego porodu:(
Co do duphastonu to w poniedzialek bede u ginekologa, wiec zapytam co o tym sadzi, bo jestes juz w dosc zaawansowanej ciazy. Zapytam czy to konieczne i do kiedy ewentualnie.
Ja ubranek w ogole nie kupuje, bo dostalismy mnostwo od brata meza, a poza tym od kolezanki siostry, ktorej maluszek ma juz 6 miesiecy i oczywiscie od mojej mamy, ktora teraz jak chodzi na zakupy nie rozglada sie za niczym innym jak za ubrankami dla swojej pierwszej wnusi:-)
Bardzo wazne jest nosidelko i fotelik do samochodu, bo bez tego pierwszego nie wypuszcza cie ze szpitala, przynajmniej tak jest w Polsce i w Niemczech, a wiec we Wloszech mysle, ze rowniez. POza tym mam jeszcze rozek, czyli taka zwinieta kolderke i kocyk.Obecnie zastanawiam sie jaka kupic wanienke, chyba zdecyduje sie na zwykla plastikowa. Wczesniej zastanawialam sie tez nad wanienka-wiaderko, ale wydaje mi sie, ze jest to troche niebezpieczne. Dzisiaj siostra miala mi kupic lozeczko (zdecydowalismy sie na turystyczne, gdyz jest bardziej praktyczne niz drewniane) i wozek (wielofunkcyjny).
Gratuluje chlopczyka, jak bedzie sie nazywal??? a skad lekarz moze juz teraz wiedziec, ze musisz miec cesarke? Troche wydaje mi sie to dziwne
Melatrata, moze tutaj cos znajdziesz
wyprawka dla niemowlaka:
http://www.bebeclub.pl/wyprawka.htm
http://www.puellanova.pl/index.php?showart=367
http://twoja-ciaza.com.pl/wyprawka.html
bedzie Francolino:). Juz od dawna go tak nazywamy. Zastanawiam sie jeszcze czy dac mu dwa nazwiska, czy tylko meza. Ale chyba jednak tylko Miska, moje jest nie do wymowienia dla obcokrajowca:(
Cesarke bede miala ze wzgledu na oczy, mam -5,25 i ryzyko odklejenia soczewki przy porodzie. Wiedzialam o tym od lat, uprzedzali okulisci, natomiast dzisiaj rozmowilam sie z ginekologiem. Ja chcialam isc jeszcze raz na badania itd, natomiast on postawil sprawe jasno: bedzie cesarka. Moze woli odbierac cesarki??? Buuuu.....
Odnosnie rzeczy, to mi tez cala rodzina kupuje, ale ja im mowie co maja kupic:))) A wlasnie zaczynam tracic rachube.
Od dwoch dni przezywam ile kosztuje wozek :( Taki jak chcialam to miedzy 500, a 700 euro. Przeciez to cena samochodu z drugiej reki..
Dzieki Bocco:)
Poprzegladam:)!!!
Aha, zapomnialam Wam sie wyzalic, ze jestem za gruba i mam miec diete:(((
A pisze to siedzac nad pusta miska z lodami:)))Od wczoraj zachcialo mi sie lodow.
No coz, musze teraz przejsc na owoce, a jeszcze nie nacieszylam sie lodami...
Ile wazycie Dziewczyny???
hihihi dieta w ciazy, dobre, jeszcze o tym nie slyszalam. Chyba raczej chodzi abys zrezygnowala z pustych kalorii: slodycze, chipsy itp. Ja waze juz 65kg, a wiec tak zle nie jest. Przytylam wiec jak narazie 15kg, ale jak mierze dzinsy to nie jest jeszcze najgorzej. Oczywiscie nie moge sie zapiac, ale w udach nie jest tak zle:-)
czesc mamuski!
u nas wszystko ok,maltka juz kopie na calego.moj lorenzo byl pod wrazeniem usg,wszystko sie wypytywal i lekarka praktycznie rozmawiala z nim bo mial 1000 pytan!!!zalatwianie wszystkich papierow nie jest takie proste jak myslalam... wysylaja mnie z jednego miejsca na drugie...jutro ide na questure i mam nadzieje juz dostac pozwolenie na pobyt bo musze wkoncu isc zrobic badania.ksiazeczke ciazy juz mam i fakt faktem mase badan ktorych sie w polsce nie robi.mam robic wszystkie badania z 1 trymestru plus 3 trymestr.jesli chodzi o ubranka to my nic nie kupujemy.jedynie w sobote kupilismy w prenatalu na przecenie buciki ,2 pary spodenek i 6 body reszte bedziemy miec od jego siostry i od znajomych. wozek tez mam w spadku,na szczescie mi sie podoba. cala masa rzeczy od znajomych bo nie warto kupowac bo dzieci rosna w mig.gratulacje maletrata !!!a jednak to chlopak!!! Ja szczerze mowiac imienia francolino nie slyszalam...bedzie francesco czy to jakies inne imie??? napisz...
przykro mi ze musisz lezec w lozeczku ale czego sie nie robi dla franusia!!ja mam sie oszczedzac:))) ja jak narazie przytylam kolo 9 kilo... i w moje spodnie wchodze ale sie nie zapne oczywiscie... a czemu to dieta w ciazy?? ile przybylas maletrata??
pozdrowka
marta
Ja na poczatku to nawet schudlam, co mnie troche martwilo, ale lekarka powiedziala ze to normalne. Teraz (20 tydzien) mam jakies 3-4 kilo do przodu w porownaniu do "sprzed" ciazy. Ale jem wszystko, duzo i czesto. Tyle ze nie lubie slodyczy wiec mnie to chyba ratuje:)
Ja z kolei juz sie calkowicie splukalam, bo pomimo ze rodzina z Polski uprzedza ze mam nic nie kupowac (bo oni kupuja), to jak tak od niechcenia zajde na dzial dzieciecy... to nie moge sie powstrzymac. A poniewaz nie wiem jeszcze czy to chlopiec czy dziewczynka, to kupuje w kolorach "uniwersalnych". W koncu u nas w rodzinie to pierwsze dziecko od 19 lat!
Czesc Dziewczyny:)!!!
Ja 17 tydzien ciazy i 9 kilo do przodu:(((. Tez nie jem slodyczy. Ale nadrabiam wszystkimi innymi smakolykami:(((.
Francolino, to od Franco. Poki co nie mamy innej propozycji. Moze jeszcze cos przyjdzie do glowy. Bardzo nam sie podoba, jest jedno ale: a moze unieszczesliwimy malego gdajac mu imie starej daty??? Dylemat...
Ciezko mi wychodzi to lezenie w lozku:( Jakas masakra:(
Buzki!!!
Paola, a co z tym USG, udalo sie?
Ja jutro mam jakis tritest, w szpitalu. Beda mierzyc dzidziusia znowu pod katem Downa i czegos jeszcze. Jak pomysle o kolejce 50-ciu ciezarnych babeczek to nogi mi sie uginaja:))
czesc wszystkim,jesli chodzi o tycie to ja do 5 miesiaca przytylam tylko 3 kilo,teraz juz przybieram na wadze ale bez przesady.jak dla mnie imie franco jest bardzo ladne i wlasnie super ze jest starej daty bo nie bedzie ich duzo.bardzo fajny wybor.ja juz mam dosc urzedow wloskich ... permesso juz mam i tessera sanitaria tez.nareszcie. jutro ide zrobic badania z 1 trymestru i umowic sie na usg i pap test.dlaczego maletrata tyle ci robia tych badan na chorobe down??mi lekarka powiedziala ze przed 35 rokiem zycia sie nie robi bo male ryzyko.przynajmniej tutaj w toscani tak jest.u nas jesli chodzi o imie to bedzie letizia bo podoba sie lorenzo ijego rodzica... a ja bym tam chciala sofia....
Czesc Marcia:)!
Te badania na Downa, to sa obowiazkowe przynajmniej na Sardyni. Te co bede jutro robila sa jakies szersze tz. nie tylko na Downa, ale nic wiecej z tego nie rozumiem. Wiem, ze sa obowiazkowe w 16 tygodniu, no ja je robie z opoznieniem:)))
A robisz badania na anemie srodziemnomorska, czy te tez sa tylko na Sardyni???
Aha, przypomnialo mi sie, orientowalas sie juz moze jak jest z oddaniem krwi pepowinowej? Moj Misiek mnie przekonuje, ze krew pobieraja podczas porodu, a mi chodzi po glowie, ze trzeba sie wczesniej zapisac. Wiec mam dylemat...
Buzka:)!
A wiesz, ze ja jeszcze nie mam legitymacji ubezpieczeniowej, wszystko zalatwiam na codice fiscale. Obiecali, ze mi przysla i nic.
Mi sie tez bardziej podoba Sofia:)))
Martinduli,
co z tego, ze imie Letizia podoba sie twojemu Lorenzo i jego rodzicom?? W koncu ty tez masz takie same prawo do wyboru imienia!! Moim argumentem w niemalze kazde rozmowie z mezem odnosnie malutkiej jest stwierdzenie: "Kto wie czy bedziemy mieli jeszcze dzieci? Przy kolejnych mozesz podjac decyzje sam, ale nie przy pierwszym dziecku, bo losy moga sie roznie potoczyc" Mysle, ze powinnan powaznie porozmawiac z Lorenzo. My na szczescie, co do imienia, bylismy od poczatku zgodni:-)
Jesli chodzi o badania na downa, ja rowniez ich nie mialam, poniewaz ryzyko w moim wieku jest "minimalne".

Martinduli, nie chce ci smucic, ale ja rowniez do 5 miesiaca nie duzo przytylam, a pozniej nawet sie nie obejrzalam kiedy i przytylam juz ogolnie 15kg. Dodam tez, ze wcale sie specjalnie nie objadam. Melatrata pisala mi, ze masz jakies pytania, mozesz do mnie napisac maila, jesli chcesz.

pozdrowionka wszystkie przyszle mamusie
Temat przeniesiony do archwium.
301-330 z 1785

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia