baby boom?

Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 1785
A jakim cudem lekarz jest w stanie podac wage dziecka?
Misiek mi podal, ze jak wpisze sie te pozycje:
Totò (aktor, ale akcent nad o powinien byc w inna strone)
Don Camillo (cykl filmow, o szalonym ksiedzu)
Fellini (rezyser)
to wyskoczy Ci mase pozycji do sciagniecia. Sprawdzalam, wyskakuje masa
Hity mojej tesciowej:
I girasole
Tra volti da un insolio destino
Fantozzi (cykl wloskiej komedii)

Odnosnie, filmow nie wloskich to moze jej tez sciagnac
Senti chi parla I, II
Ostatnio sciagalismy jedynke
Poki co tyle:)
A moze lubi tez Colombo, jest ich multum
Oczywiscie z ta waga to w przyblizeniu, bo sa w koncu jakies "standardy"
sama sie zdziwilam ze mozna zwazyc dziecko.... ale lekarz powiedzial mi jak to sie robi.najpierw zmierzyl glowke potem tolow itd... i potem wyskoczyla na Usg waga.Powiedzial ze nie mozna juz dziecka zmierzyc bo za duze ale zwazyc tak!
To milego lotu :))) ja jak narazie nie moge nic zlego powiedziec na centralwings!wszystkie loty byly ok,zero opoznien wiec jestem zadowolona. zobaczymy jak pojdzie za 2 tygodnie. ja lece z krakowa do bologni wiec to szybciutko 1 godzina i 20 minut ..potem juz tylko godzinke samochodem do Florencji i jestesmy w domu::))
Czesc dziewczyny:)!
Dzieki, Marta
Czytalyscie to?
"Prawdopodobnie największe dziecko w Polsce przyszło na świat w szczecińskim Szpitalu Wojskowym. Kacper, bo tak ma na imię, ważył 7 kg 130 gramów i mierzył 66 centymetrów.
Wiedzieliśmy, że dziecko jest duże, bo mama miała spory brzuch, ale jak przyszło do badania USG, to okazało się, że na urządzeniu brakuje skali. Skończyła się na wadze do 5 kilogramów - opowiadał ordynator Puchalski.
Lekarze byli zaszokowani. Ten noworodek ma wagę 6-7 miesięcznego niemowlęcia."
Jest na wirtualnej. Padlam! A ja wazylam 2800 gramow(jako wczesniak)!
ja urodzilam sie w szostym miesiacu.... wazylam niecale 1000g - cos jak torebka cukru.... az dziwne, ze przezylam bo to komuna potworna byla wiec i standardy medyczne niewysokie...
Ciekawe jak radzi sobie Wisienka z malenstwem? Obawiam sie czy i mnie nie spotka przedwczesny porod. Czuje sie znakomicie, ale ostatnio mam dosyc czesto twardy brzuch. Zobaczymy, co w poniedzialek powie mi ginekolog. a jak wy sie czujecie przyszle mamy? jakies dolegliwosci? a moze jakies zmiany?
czesc wszystkim! bocconcino ja czuje sie bardzo dobrze.Zmian jest kilka.przytylam juz w sumie 6 kilo(szlo mi to bardzo kiepsko na poczatku) i oczywiscie czuje juz czesto ruchy malutkiej.pytalam o moj bol brzucha i jak opisalam to doktorowi to mi powiedzial ze to z przemeczenia i tyle. faktycznie od kiedy wrocilam do polski i siedze spokojnie w domu bez wieczornych wypadow to czuje sie perfekcyjnie! bedzie trzeba zwolnic tempo.Z tego co wiem to mozna juz rodzic od 36 lub 38 tygodnia( tak powiedzial lekarz mojej kolezance ktora wlasnie od 2 tygodni jest mama !!)z tego co wiem duzo kobiet rodzi tez w 7 miesiacu... miejmy nadzieje ze urodzimy w terminie..
ja tez jestem ciekawa jak tam wisienka sie ma...i jak malutka!
maletrata a ty kiedy jedziesz do domu??
ja jestem tutaj na 2 tygodnie a potem to juz Wlochy i sie do porodu nie ruszam nigdzie!
Jutro rano:)))!!! Hip, hip, hurra!!!
Mam taka ochote na polskie jedzenie, ze od trzech dni wypytuje moja mame, czy na bank bedzie w domu czerwony barszcz:))

Dzisiaj robilam kolejne badania:( Na anemie srodziemnomorska. Jakim cudem moga podejrzewac Polke o chorobe genetyczna wystepujaca na poludniu Wloch(a moze wystepuje w calych?)? Buuuuuuu...
Moze ja wygladam na jakas chorowita, czy co???
No jestem drobna, juz nie chuda, ale czemu od razu chorowita???
A najlepsze bylo to, ze zaczelam myslec o przedluzeniu mojego pobytu w Polsce, tak o poltorej tygodnia. I wiecie, kto mial najwiecej ale? Moj ginekolog. Przeciez to naprawde jakis koszmar! Sa jakies badania w pietnastym tygodniu ciazy, podobno wazne.

Ja jeszcze bede musiala podjechac do Polski. Moze za poltora miesiaca. Musze sie obronic przed porodem. Plan numer jeden:)

A dzisiaj kolezanka mnie uswiadamiala, ze w ostatnich 2-3 miesiacach ciazy, teoretycznie mozna podrozowac, jednak ostateczna decyzje podejmuje pilot. I moze odmowic wstepu do samolotu, gdy stwierdzi ze istnieje ryzyko porodu na pokladzie. To prawda?

Tez jestem ciekawa co tam u Wisienki i Julki.
Mam nadzieje, ze w najblizszych dniach juz cos bedziemy wiedzialy.
Buziaki dla Wszystkich i musze konczyc sie pakowac:))
Jakze wam zazdroszcze dziewczyny. Moj ostatni pobyt w Polsce trwal 10 dni i bylo naprawde wspaniale:-)
Aha, ostatnio zaobserwowalam cos dziwnego, fajnego i niesamowitego. Niekiedy, gdy moj brzuch robi sie twardy, czuje raczke badz nozke mojej niuni. Nie wiem dokladnie, co to jest, ale z pewnosci jakas czesc ciala mojej malutkiej sary. Uczucie jest niesamowite:-)
ps z samolotem faktycznie jest tak jak napisalas, czasami nie wpuszczaja na poklad kobiet juz w 30 miesiacu.
maletrata witaj w domu!!! Z pewnoscia juz objadasz sie pysznymi zupkami i tym co u nas najlepsze.pozdrawiam
czesc dziewczyny!!!
dzisiaj dopiero wyszlysmy ze szpitala, bo julka miala zoltaczke noworodkowa, ale skoro taki wczesniaczek z niej przetrzymali ja.
wlasnie spi mi w ramionach :D ogolnie wszystko jest ok, bo jak na miesiecznego wczesniaka jest dosc duza, 2800kg i 44cm po porodzie, stracila potem tylko 140gr i juz nadrobila z dodatkiem, wazy 2840 :) duzo je i duzo sie wyproznia, wiec ok. pojutrze mamy kontrole.
nie wiem co mam pisac,pod wrazeniem jestem jeszcze, trudno uwiezyc,ze juz jest ze mna, pytajcie to odpowiem (jak tylko czas znajde)
:)
wisienka, gratulacje!! :)
Ciao Wisienka, jeszcze raz wielkie gratulacje. Zastanawiam sie jak sobie ogolnie radzisz, bo ja juz na sama mysl sie boje. Jak pierwsza kapiel malutkiej? czy w ogole ktos ci pomaga? Ile czasu trwal porod? Ja to sie zastanawiam czy w ogole rozpaznam kiedy wody mi odejda i bede miala skorcze, hihi

Dzisiaj bylam u ginekologa. Moja malutka jest tak rozwinieta jakby miala juz 30 tygodni, wiec jak tak dalej pojdzie moglaby juz przyjsc na swiat 27 marca, a wiec kilka dni wczesniej:-) Ma juz 42cm i wazy ponad 1700g, aby tylko tak dalej:-)
wisienka gratulacje!!! ale masz super ze masz juz za soba.......napisz co tylko mozesz!!! ile trwal porod?? itd...
gratulacje mamuska!
http://niemowle.onet.pl/1095942,8,1,1120,7551,wszystko.html
Dzieki Magia, juz znamy ta stronke:-)
:-)
tak myslalam
aj Wy juz pewnie caly net przerzucilyscie z zakresu dzieciatek:-)
Pozdrawiam!
* mialo byc w 30 tygodniu
bocconcino to duza juz twoja Sara :)) moja malutka tez rosnie ... moj brzuch razem z nia,z tygodnia na tydzien wydaje mi sie wiekszy.Mam naprawde duzy apetyt ,dobrze ze przynajmniej nie bardzo moge jesc slodycze to nie przytyje jakos nadmiernie.moja znajoma ze studiow przytyla 15 kilo i jak wychodzila ze szpitala to juz weszla w swoje spodnie.!!!ale podobno 13-15 to norma w ciazy...
pozdrawiam
Zgadza sie Martinduli, "13-15 to norma w ciazy". Kiedys wazylam 60kg, ale pozniej ni i tego ni z owego bardzo schudlam (to chyba byla milosc, hihi) i teraz mimo swych juz w sumie ponad 63kg, nie wygladam tak jak kiedys, w koncu teraz jest nas dwie:-) Od konca lutego bede miala wizyty u ginekologa co dwa tygodnie i za kazdym razem KTG
Czesc! Przepraszam moze ze tak od innej strony. Widze, ze troche juz poznalyscie sluzbe zdrowia we Wloszech. Moze znacie jakies nazwy prywatnych gabinetow ginekologicznych albo lepiej, potraficie podac jakies nazwisko sprawdzonego lekarza-gina w Mediolanie? Bylabym bardzo wdzieczna. Z gory dzieki za odpowiedz. buziaki od przyszlej mamy;)
Czesc Dziewczyny:)))
Wisienka, gratulacje!!!!!!!
wycaluj Julke!!!!
I pisz o wszystkim: porod, czy mialas polozna, jak sobie radzilas w pierwszych dniach z malutka, wszystko, wszystko, wszystko:))))

Witamy nowa Mame:). Ale nie umiem doradzic odnosnie ginekologa w Mediolanie:( Na Sardyni to i owszem, ale Mediolan...:( Moze jakas dobra duszyczka doradzi. A jesli Twoj chlopak/maz jest Wlochem z Mediolanu to moze ktos z jego rodziny moze podpowiedziec.

No wiec jestem juz w Polsce:). Podroz mialam ok, ale jednak strasznie meczaca. Jak juz dolecialam to ze zmeczenia sie rozplakalam. Potem caly dzien dochodzilam do siebie (bole glowy itd). A na dodatek zlamal mi sie zab, jedynka. 1100 zl koronka:(( Lepiej, ze stalo sie to w Polsce, niz we Wloszech.
Poza tym wszystko ok, siedze dzielnie i ucze sie do egzaminow. No i oczywiscie magisterka. Rozmawialam z kilkoma kolezankami tez ciezaroweczkami i przezylam kryzys. Dochodze do wniosku, ze w Polsce opieka medyczna prawie nie istnieje. Nikt sie nimi nie interesuje. Jak same nie pojda do laboratorium na analize krwi, to nikt ich nie wysyla. Wciaz nie moge w to uwierzyc. Poza tym bank krwi pepowinowej: jesli dobrze zrozumialam we Wloszech jest za darmo, a w Polsce trzeba placic 3[tel]zl. Jakas masakra:(((

Marta: strasznie przepraszam, ale nie wyslalam Ci jeszcze maila. Musze sie szybko zorganizowac i napisze.

Bocco: Jak sciaganie filmow dla tesciowej:)))???
Ciesze sie maletrata ze podroz ci minela spokojne.ja na polska opieke medyczna nic nie moge powiedziec. zawsze mialam skierowania na przerozne badania w ciazy ...
wyslij to tlumaczenie jak najszybciej bo mi za tydzien zaczyna sie nauka do egzaminow i bede zawalona!
pozdrawiam
marta
Ciao Melatrata, az ci zazdroszcze, bo mozesz sie delektowac polskim jedzonkiem. Ja zrobilam sobie dzisiaj na obiadzik placki ziemniaczane, pychotka:-)Niestety wedlina, ktora przywiozlam z Pl powoli zaczyna mi sie konczyc:-(
A co do tesciowej, to oczywiscie tradycyjnie zmienila zdanie. Przyjedzie do mnie na tydzien albo maksymalnie dwa, wiec cos jeszcze wymysle. Jeden film mam juz sciagniety
Aasik,jezeli chodzi o ginekologa w Mediolanie to niestety nie mam zadnego wyprobowanego,ale jezeli chcesz ,to popytam wsrod moich znajomych,ktore bardzo chwala swoich.....
ps.interesuje ciebie centrum Mediolanu czy prowincja?
Kasiu, bede bardzo wdzieczna za kazde nazwisko. Juz nie wazne, w jakim miejscu, liczy sie podejscie do ciezarowek :). Z gory jeszcze raz wielkie dzieki.

Podziwiam Was dziewczyny, jak Wy to robiceie, studia i ciaza i te podroze.
A propos wiecie do ktoregotygodnia mozna latac samolotem?

Pozdrowienia dla wszystkich!
aaasik moge ci dac nr telefonu i adres do
Consultorio Centro Problemi per la Donna - jakos tak sie nazywa. Jest blisko Duomo, placi sie malo i jest tam pani doktor bardzo sympatyczna. Nie wiem jednak jakie ma podejscie do kobiet w ciazy. Ja robilam raz u niej badania kontrolne i byla mila.
Czesc Dziewczyny:)
Jesli chodzi o latanie podczas ciazy to teoretycznie mozna latac do konca, ale praktycznie najlepiej tylko do konca drugiego trymestru, gdyz pozniej decyzje o wpuszczeniu na samolot podejmuje pilot i moze sie zdarzyc, ze odmowi. Slyszalam, ze sa kraje, do ktorych nie wpuszczaja po 6 miesiacu ciazy, ale nie wiem ktore to sa:)) Polecam, zeby za kazdym razem przy kontroli prosic o osobista, tak zeby sie nie naswietlac. Namowil mnie Misiek, ze tak bezpieczniej dla dzidziusia i faktycznie nikt nie robi problemow i pozwalaja omijac bramke, wystarczy poprosic i powiedziec, ze ze wzgledu na ciaze.
Jesli chodzi o ciaze i studia, to wg. mnie ciaza bardzo pomaga na studiach:)))) Teraz z prowadzacymi gadam glownie o mojej ciazy, studia zeszly na drugi plan.

Bocco, to nawet fajnie, ze zmienila zdanie:) No nie???? Jak tam Sara?

Marta, wyslalam Ci maila.Wybacz, cos nie moge znalezc i nie pamietam. Jak Twoja Niunia bedzie miala na imie?
Pozdrowionka:)Wracam sie uczyc...
Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 1785

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia