Kasiu, to było do postu Magdy-toscana, bo ona napisała, że w tym szpitalu w którym ona rodzi "nie praktykują epiduralu". Myślę, że to rodząca powinna decydować czy chce czy nie, a nie szpital decyduje za nią, okropieństwo. Ty wybrałaś bez znieczulenia, bo Ci to najbardziej odpowiada i to dobrze. Ale to była Twoja decyzja, a jakim prawem to szpital decyduje za kobietę (tak ja w przypadku Magdy)? W końcu mamy 21. wiek i niby Włochy są w gronie 8 najbardziej uprzemysłowionych państw świata, a standardy jak w średniowieczu. Akurat region Toskania jest znana z oszczędzania na zdrowiu ludzi. Kilka miesięcy temu w szpitalu we Florencji poprzeszczepiano ludziom organy chorego na AIDS, bo dusigrosze chcieli przyoszczędzić kilka groszy i nie przebadali dawcy na obecność HIV.
>tutaj masz epidural za darmo,a w Polsce o ile sie nie myle musisz
>placic,prawda?
Mylisz się, kilka moich znajomych urodziło w tym i zeszłym roku i miały znieczulenie na życzenie, bezpłatnie w państwowym szpitalu. Nie wiem, jak wygląda sytuacja w innych regionach Polski, ale o takiej opiece zdrowotnej jaka jest w moim regionie to Włosi mogą tylko pomarzyć. Zdaję sobie sprawę, że może nie wszędzie w Polsce to wygląda tak różowo, ale powiedzmy sobie szczerze - we Włoszech też są regiony gdzie opieka medyczna jest naprawdę tragiczna, a w szpitalach brakuje nawet pościeli, bo nawet na to nie ma pieniędzy.
Zresztą, kto teraz korzysta w Polsce z publicznej służby zdrowia?? Teraz w Polsce jest taka walka o pracownika, że firmy robią wszystko, żeby przyciągnąć ludzi. Większość pracujących osób ma wykupione abonamenty w prywatnych klinikach, za które płaci firma.